Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linjebuss vill ha kameraövervakning på E4-bussarna

Annons
Linjebuss vill ha kameraövervakning på E4-bussarna

Linjebuss vill sätta upp kameror för trafiksäkerhetens skull i bussarna som ska gå längs Norrlandskusten.

Men övervakningen strider mot lagen och nu tvingas man söka dispens i tre län.

Kameran ska vara placerad på övre plan i dubbeldäckarna på sträckan Sundsvall-Haparanda som Linjebuss börjar trafikera i juni.

- Det är för att öka trafiksäkerheten. Med en kamera på övervåningen kan chauffören se så att ingen är på väg nerför trappan innan han kör iväg, säger projektledaren Anders Pettersson på Linjebuss Sverige AB i Solna.

- Ett trettiotal bussar kommer att användas på sträckan. Men det här gäller bara dubbeldäckarna. Det är ett tiotal bussar.

- Och jag vet inte ens om det går att få dispens. Mig veterligt är det första gången det provas, fortsätter han.

Dispens söks i samtliga tre län som E4-bussarna ska röra sig i, det vill säga Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Enligt oberoende jurister som företaget har anlitat krävs förmodligen tillstånd. Samtidigt reagerar man över det märkliga i en lagtext som tillåter backspeglar men inte kameror som i princip har samma funktion i det här fallet.

Chauffören ska enbart ha uppsikt över trapporna på en monitor vid förarplatsen. Inga bilder spelas in.

En kamera som övervakar säkerheten vid in- och utgångsdörr är däremot inget problem för Linjebuss. Det tillämpas redan. Skillnaden är att den kameran monteras på utsidan av bussen.

Anders Pettersson uppger att man undersöker möjligheten att ändra lagtexten så att även kameran på övre plan kan klassas som en trafiksäkerhetsåtgärd.

Eftersom detta tar tid söker man nu dispens för Norrlandstrafiken.

Barbro Nyström som handlägger frågor om kameraövervakning på länsstyrelsens förvaltningsavdelning i Härnösand kan inte utlova att det går igenom.

- Det vet jag inte än. Jag har inte hunnit ta hand om det. Dessutom är det så att vi ska en konferens på tisdag i Göteborg där vi bland annat tar upp frågor om kameror i objekt som rör på sig.

- Det har liksom inte förekommit förut mer än vad gäller taxibilarna i Stockholm. Frågan är dels hur man ska se på vilket län man ska söka i, var man ska säga att kameran har sitt hemvist någonstans och vilken länsstyrelse man ska vända sig till.

- Dels gäller det också hur vi ske på det här första fallet. Vi strävar ju efter att få en likartad bedömning. Man kan se det som en extra backspegel, kameran som man ska ha utanpå bussen. Men den är helt klart tillståndspliktig den som är inne i bussen, säger Barbro Nyström.

Kameror inne i taxibilar har godkänts i både Göteborg och Stockholm av respektive länsstyrelse. Besluten har dock överklagats av justitiekanslern, JK.

I taxi handlar det om att fotografera passagerarna när de kliver i och ur bilen. Det räcker enligt JK att bilder tas "i kritiska lägen". Annars kränks integriteten.

Taxi Sundsvall ligger i startgroparna för motsvarande kameraövervakning i sina bilar om kollegerna i Göteborg och Stockholm får tillstånd i slutändan.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons