Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leifs flexibla uppfinning tillverkas i Kina

/
  • Leif Eriksson visar upp sitt flexibla skohorn, som ihopfällbart bara är 15 cm, men som kan dras ut till 60 cm. Det gör det lätt att ta med sig.

När hustrun Britt fick ont i höften och hade svårt att böja sig framåt fick Leif Eriksson en idé.
Han uppfann ett ihopfällbart skohorn. Och nu tillverkas det i Kina.
– Marknaden är ofantligt stor, tror han.

Annons

Produkten, som han kallar Shoepal (skokompis), är nu mönsterskyddad och han har ansökt om patent i Sverige.

– Det finns inget liknande i hela världen, inget med den här konstruktionen och med samma kvalitet, säger Leif Eriksson, Alnö.

Och det finns fler som tror på idén. För två, tre år sedan fick han 100 000 kronor i bidrag av länsstyrelsen för att utveckla produkten.

– Det var väldigt bra, även om pengarna inte räckte så långt. Det är dyrt att ta fram konstruktionsritningar, göra gjutformar i stål, med mera. Skohornen görs nu av en speciell plastlegering som gör att de håller, berättar han.

Hittills har han levererat 3 000 exemplar, främst till en grossist i Stockholm, men också till ett antal enskilda butiker i Sundsvall.

Med hjälp av sonen Lars hittade han en tillverkare i Kina.

– Tyvärr skulle det ha blivit tio gånger så dyrt att tillverka i Sverige, och jag vill ju att skohornet inte ska kosta så mycket. Men visst vore det roligt om man kunde ta hem tillverkningen längre fram.

Lanseringen av Shoepal fick skjutas upp när Leif Eriksson skadade hälsenan i somras. Å andra sidan har han nu själv haft nytta av sin "kompis".

Sedan en dryg månad är hjulet i rullning och han är mycket nöjd med mottagandet.

Han ser också fler tänkbara marknader, som flygbolagen.

– Man vet ju hur trångt det är på planen. Men problemet är att hitta de rätta kanalerna för att få ut produkten, eftersom jag själv inte varit i branschen tidigare.

Nej, inte precis. Leif Eriksson var chef på Skandia i Sundsvall – och uppfinningsrik redan då.

– Jag blev belönad för att jag kom på att den som samlade alla sina försäkringar hos Skandia skulle få en bonus. Sedan har ju alla försäkringsbolag och banker tagit efter den idén.

Mer läsning

Annons