Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legorobotar ska hjälpa äldre

/
  • Nellie Bylund och Mattias Sjödin från Kastellskolan i Härnösand vill hjälpa äldre deprimerade människor genom olika aktiviteter.
  • På banan ska eleverna, med sin egenbyggda robot, utföra uppdrag. Det handlar om att hjälpa de äldre, bland annat genom att laga ett trasigt lapptäcke.
  • Kastellskolan från Härnösand ställer upp med team Spam i bruna tröjor. De möter lag Dry Grapes från Höglandsskolan i Örnsköldsvik.
  • Många nervösa elever på scenen när de skulle tävla. Men de har övat länge innan, ungefär åtta veckor.

Elever från skolor runt om i Norrland har programmerat legorobotar och forskat – allt för att hjälpa äldre. Och nu fick de tävla med detta när First lego league arrangerades i Härnösand.

Annons

Under åtta veckor har de 150 eleverna i årskurs 4-9 förberett sig genom att jobba med forskning, teknik och marknadsföring. Och under lördagen tävlade de alltså i detta och visade upp vad de har lärt sig. Temat är att förbättra livskvalitén för äldre.

På Höglandsskolan i Örnsköldsvik gjorde eleverna bland annat en rullstol med genomskinligt regnskydd, så att den som satt i kunde se ut men också skyddas från regn.

Moni Hjulstad är en av de som varit med i projektet från Häggdångers skola i Härnösand. De har forskat om stroke.

– Vi har intervjuat människor och sökt på internet och nu har vi kommit på att man kan operera in ett chip i armen som kan känna av förändringar i blodet, säger hon.

Alla visade upp sina projekt och skulle marknadsföra dessa på ett så bra sätt som möjligt.

Det pågick parallellt med att de som jobbat med teknik på skolorna fick tävla med sina egenprogrammerade robotar.

– De har sin robot som de ska köra i en bana och den ska utföra så många uppdrag som möjligt på 2,5 minuter. Även här handlar det om äldrefrågor, så till exempel ska roboten försöka laga ett lapptäcke, välja rätt medicinflaska eller stänga av spisen, säger Bengt Böhlin som är tävlingsledare.

Vinnarna i robottävlingen heter Robotfalkarna och kommer från Sävar i Umeå. De kommer därmed att få tävla vidare i den Skandinaviska finalen i Oslo den första december. Marknadsföringspriset och teknikpriset gick till The Human Robots från Häggdångers skola. Inspirationspriset som ska inspirera eleverna att ta nya tag nästa år gick till lag Teletubbies från Höglandsskolan i Örnsköldsvik.

Annons