Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leader Höga kusten jublar: Först i Sverige med att dra igång ett konkret projekt – bredband i Härnösand

Hos Leader Höga kusten är man glada i dag. Leaderområdet är det första i Sverige som fått klartecken för att praktiskt dra igång ett av sina ledaderprojekt – ett projekt som berör bredband i Härnösand.

Annons

Leader Höga Kusten har fått ja till att stötta bredbandsutveckling i Härnösands kommun.

– Det är så klart jätteroligt för oss. Det kan bero på att vi haft ett bra samarbete mellan privata, ideella och offentliga aktörer, säger verksamhetsledaren Jenny Edvinsson.

För att förenkla kan man säga att det här är omgång två där EU enligt sitt regelverk fördelar medel ur den största av EU.s fonder, landsbygdsfonden.

Runt om i Europa har det bildats en rad Leaderområden som ska ha lokal förankring, och gynna lokal utveckling. Leader Höga kusten omfattar samtliga fyra kommuner i Ångermanland.

Där har man en rad olika projekt på gång varav nio sådana prioriteras av den egna styrelsen och rapporterats till Jordbruksverket.

– Där handlar det om olika investeringar för 16,9 miljoner kronor.

Men innan man kan dra igång och får börja använda medlen måste Jordbruksverket ge klartecken och det här är föärsta exemplet i landet på det under perioden 2016-2020. Precis som när det gäller jordbruksstöden har hanteringen försenats bland annat på grund av nya administrativa rutiner.

– Det första LLU, Lokalt ledd utveckling, gäller för vår del "Mobilisering av bredbandsutveckling i Härnösands kommun". Där handlar det om 2 551 863 kronor.

Jenny Edvinsson är verksamhetsutvecklare för Leader Höga Kusten

Pengarna får inte gå till direkt investering utan till att stötta olika aktörer. Allt bygger på en finansiering där såväl, EU, staten, kommuner och lokala intressenter finns med.

Mer läsning

Annons