Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt särskild enhetoperera bort köerna"

Annons
"Låt särskild enhet

operera bort köerna"

- nytt landstingsförslag från vårdalliansen

Låt en speciell enhet ta hand om operationerna som ska kapa landstingets köer i Västernorrland.

Det föreslår de fem oppositionspartierna i vårdalliansen och pekar ut Härnösand som tänkbar plats.

Bakom förslaget ligger en oro för att de 34 miljoner om året som anslås i extra medel från regeringen i tre års tid ställer akuta och planerade ingrepp mot varandra.

En speciell enhet som handhar medlen och samordnar operationerna skulle underlätta så att de extremt långa köerna för höft-, knä- och ögonoperationer verkligen betas av.

"En tänkbar plats kan vara Härnösands sjukhus, som ej belastas av akutkirurgi. och därmed kan ha goda förutsättningar att låta denna planerade verksamhet ske så störningsfritt som möjligt."

"Kanske kunde denna enhet även mottaga patienter från andra landsting som har svårigheter att genomföra dessa speciella köoperationer. Vi förordar att detta utreds omgående", heter det i vårdalliansens förslag till planeringsförutsättningar för landstinget.

I vårdalliansen ingår sjukvårdspartiet, centern, folkpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet.

Anders Kempe, oppositionslandstingsråd för sjukvårdspartiet, vill inte dra för stora växlar just på att sjukhuset i Härnösand pekas ut.

- Det är en plats bland andra. Kanske är det bättre att dela upp och operera ögon på ett ställe, höfter på ett annat ställe och så vidare.

- Men fördelen med Härnösand i det här sammanhanget att inte ha akutkirurgisk verksamhet i dag. Det är vi överens om - i fem partier, säger Anders Kempe.

Om patienter raggas från andra landsting ökar fördelen med Härnösand.

- Man kan inte göra operationerna annars om de sker i befintliga enheter. De får inte konkurrera med andra köer i det egna länet.

- Sköter man det här väl borde det kunna fungera för alla. Då får man in extra medel för det. De landsting som inte klarar av det här och kan erbjudas ett bra pris är rekryteringsområden.

- Visst finns det patienter runtom i Norrland som är presumtiva kandidater i stället för att skickas ner till södra Sverige.

Vårdalliansen håller öppet för att texter och förslag kan komma att justeras till landstingsstyrelsens möte den 18-19 april.

Hur majoriteten i socialdemokraterna och vänsterpartiet ställer sig återstår också att se. De finslipar sitt förslag till planeringsförutsättningar på måndag. Moderaterna som står utanför vårdalliansen aviserar i vanlig ordning att lägga egna förslag.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons