Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen bestämmer om rovdjuren

Nu är det länsstyrelsen som bestämmer om jakt på våra rovdjur.
Från 1 februari har Naturvårdsverket lämnat över rätten att besluta om skyddsjakt på enstaka individer till länsstyrelsen.

Annons

Dessutom har länsstyrelsen i Västernorrland nu också fått rätten att besluta om licensjakt på lodjur.

Licensjakt på lodjur är dock något som bara de fyra nordligaste länen fått sig delegerade. Detta beroende på att lodjursstammen på senare tid minskat en hel del.

Minskningen är så stor att Naturvårdsverket skriver att de varken själva har möjlighet att bevilja licensjakt eller att delegera rätten till länsstyrelserna söderut.

Minskningen av lodjur gäller både mellersta och norra Sverige, enligt de inventeringar som gjordes förra året. På många håll hittade man färre lodjurshonor som föder ungar än vad som behövs för att arten ska vara säkrad på sikt.

Minskningen i Norrland förklaras med ett medvetet beslut om att minska stammen av lodjur, framför allt i renbetesområdet.

Varför lodjuren minskar i södra och mellersta Sverige har verket inte något entydigt svar på.

Här i Västernorrland visade inventeringen av lodjur att förra vintern förekom 16 föryngringar av lodjur i länet, varav fyra delades med Västerbotten och en med Jämtlands län.

Det är en kraftig minskning mot vintern 2011-2012 när 28 lodjur fick ungar i Västernorrland. Året innan registrerades 26 föryngringar.

För några år sedan låg målsättningen på 20-25 föryngringar varje år i länet. Men precis som för övriga landet har nivåerna för rovdjuren sänkts. Och enligt regeringens nya rovdjurspolitik är det möjligt med ännu lägre referensnivåer för rovdjuren.

Mer läsning

Annons