Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseet tapparbarn till Technichus

Annons
Länsmuseet tappar

barn till Technichus

- dragkamp om gratisbuss för årskurs 5

Länsmuseet i Härnösand riskerar att tappa stora besöksgrupper i form av femteklassare från hela Västernorrland.

Barnen åker till Technichus i stället - med gratisbussar som skulle gå till museet.

"Det är med förvåning jag konstaterar att ett för länsmuseet väl fungerande bussningssystem för länets skolor plötsligt satts ur spel utan att vi i förväg informerats", protesterar länsmuseets chef Bengt Edgren i en skrivelse till landstinget.

Utvecklingen går enligt Edgren inte ihop med landstingets kulturpolitiska program. Sedan 1997 har programmet utmynnat i att elever i femte årskursen i hela länet har bussats gratis med länstrafiken till besök på museet.

Samma erbjudande gäller nu från landstinget även för besök på Technichus i Härnösand. Det är något som utnyttjas flitigt med upp till sextio elever vid varje besökstillfälle.

Haken sitter i pengarna till bussarna. 100.000 kronor har hittills stått till förfogande för länsmuseet. Nu befarar man att 30.000 kronor har gått åt till Technichus redan innan skolsäsongen på museet har börjat.

"Skall länets skolelever inte länge garanteras möjligheten att en gång under skoltiden besöka sitt länsmuseum?" undrar Bengt Edgren.

Han konstaterar också att sambesök på båda ställena i samma veva inte fungerar av flera skäl. Det vet man av erfarenhet från vintern:

"Eleverna orkar ej med två pedagogiska program av det slag de två institutionerna erbjuder på samma dag och man hamnar dessutom i tidsnöd. Länstrafiken klarar inte heller av transporten mellan de två institutionerna."

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons