Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsade åldrings bank-konto till sista kronan

Annons
Länsade åldrings bank-konto till sista kronan

En 79-årig dement Härnösandsbo har blivit frånlurad allt sitt sparkapital, totalt 611732 kronor.

En nära bekant har utnyttjat mannens tillstånd och plockat ut pengarna från hans bankkonto.

Nu har en kvinna bosatt i Härnösand dömts av tingsrätten att betala tillbaka hela summan, drygt 611000 plus räntor, samt den gamle mannens rättegångskostnader med 29166 kronor.

- Det här visar än en gång att man inte får lura gamla människor. Vad som hänt här är att en person passat på att utnyttja en gammal, värnlös människa. Det här visar också att samhället måste skydda våra gamla på ett bättre sätt, säger den lurade mannens juridiska ombud, advokat Nils Hansson.

Kvinnan skötte mannens ekonomiska angelägenheter en tid, men kommunens hemtjänst noterade att han fick allt sämre med pengar - han hade knappt till mat och kläder.

Hemtjänsten slog då larm till överförmyndarnämnden som reagerade direkt och tillsatte en god man.

- Kvinnan protesterade, för hon ville själv bli god man, säger Nils Hansson.

Det fick hon inte, och då överklagade hon till hovrätten som fastslog att hon inte var lämplig som god man. Därför tillsattes en annan Härnösandsbo som god man med början i augusti 1999.

Denne berättade i domstolen att han gav den gamle mannen 200 eller 500 kronor när han behövde det. Någon gång en tusenlapp.

Plötsligt en dag frågade den gamle var hans bankbok fanns - en fråga som kom helt överraskande för den gode mannen. Denne började göra efterforskningar och tog kontakt med den aktuella banken som kunde meddela att kvinnan redan den 3 mars 1998 avslutat den gamle mannens konto i banken och då enligt kvitto mottog 611752 kronor och 50 öre.

Kvinnans behörighet grundade sig på en engångsfullmakt som undertecknats av den gamle - och enligt läkarutlåtade - sjuke mannen.

Kvinnan har berättat att mannen var vid sina sinnens fulla bruk när han skrev under fullmakten, och att hon redovisat pengarna för honom.

Nu visar det sig att mannen inte har några pengar alls att tala om - de är spårlöst försvunna. Kvinnan har heller inga pengar. Och om hon haft pengarna, varför har hon då inte överlämnat dem till den som blev utsedd till god man?

Den läkare som haft den gamle mannen som patient sedan 1995 vittnade i rätten och berättade att patienten "lider av en medelsvår demens med inslag av Parkinsons sjukdom, hjärnaltrofi, som innebär att hjärnan skrumpnar."

"Detta innebär att XXX led av demens redan 1998 när fullmaktens skrevs under, om än osäkert i vilken grad."

"Hans tillstånd är utan tvekan en psykisk störning, som funnits redan år 1998."

Kvinnan kan inte med kvitto eller annat styrka att hon överlämnat pengarna till den gamle mannen.

Tingsrätten konstaterar därför att kvinnan inte uppfyllt sin redovisningsskyldighet, och att hon ska betala tillbaka pengarna.

Vad händer om inte kvinnan har några pengar kvar?

- Då finns det tyvärr inget skydd, säger Nils Hansson.

För några veckor sedan dömdes en Sundsvallsbo i ett liknande fall till ett års fängelse och att betala drygt 400000 till en Härnösanskvinna som han lurat.

Nu har han överklagat domen till hovrätten. Det har även försvaret gjort eftersom man anser att det utdömda skadeståndet var för litet.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.se

Mer läsning

Annons