Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet i frontlinjen för en bättre miljö

Annons
Länet i frontlinjen för en bättre miljö

Västernorrland ska profilera sig som ett av de främst miljölänen i Europa.

- Miljöstrategin ska placera länet i den europeiska frontlinjen för en hållbar ekologisk utveckling, säger landshövding Gerhard Larsson.

Sedan början av året jobbar sex arbetsgrupper med det som ska bli grunden för ett långsiktigt miljöarbete.

Utgångspunkten är de 15 nationella miljömålen som regeringen beslutat om. I I arbetsgrupperna finns ett 50-tal personer från näringsliv, länsstyrelse, kommuner, landsting, myndigheter och intresseorganisationer.

På senhösten är de färdiga med sina rapporter som behandlar luft, vatten, landskap, bebyggd miljö, miljögifter och geologisk mångfald.

- Det blir länsstyrelsen som tar beslut om de regionala miljömålen, säger Gerhard Larsson. Tidsperspektivet för att genomföra miljömålen ligger framåt 2020. Målsättningen är att vi då ska vara en av de 50 bästa regionerna av EU:s 300 regioner.

Svåraste miljömålet att klara av blir miljögifterna.

- Där får vi ha ett lite längre tidsperspektiv, säger naturvårdsdirektör Leif Göthe, som är projektledare för miljömålsarbetet.

Det är svårt att snabbt få ner halterna av kvicksilver och cesium i naturen. Det vi kan gör a är att minska inflödet av miljögifter. Men målet är att vi ska kunna äta fisk, bär och svamp utan restriktioner.

Däremot blir det "lättare" att få bukt med övergödning i havet, skapa levande skogar och utveckla odlingslandskapet.

- Det kan vi påverka själva, säger Leif Göthe.

Som ett led i miljöarbetet hålls nu flera seminarier i Härnösand om de regionala miljömålen. Det första var på måndag och riktade sig främst till miljöpolitiker i länet.

Under maj blir det ytterligare fem seminarier. Nästa blir den 8 maj och handlar om miljömål för sjöar och vattendrag, kust och hav samt grundvatten.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to

Mer läsning

Annons