Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vill hatryckkammaren kvar

Annons
Landstinget vill ha

tryckkammaren kvar

Landstinget vill stoppa flytten av försvarets tryckkammare från Härnösands sjukhus till Boden.

- Det finns både medicinska och säkerhetsmässiga skäl att behålla den, säger beredskapschefen Bo-Anders Öberg.Tryckkammaren som ägs av försvarsmakten är stationerad på sjukhuset i Härnösand enligt ett avtal som löper ut i september i år.

Försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum vill säga upp avtalet och flytta tryckkammaren till I 19 i Boden. Där ska den rulla med på trailer som säkerhet vid arméns dykningar långt uppe i fjällvärlden.

Bo-Anders Öberg radar upp flera skäl varför den hellre ska stanna i Härnösand.

- Det är bra för oss om det finns beredskap vid olyckor. Tryckkammaren var viktig för säkerheten vid dykningsarbetet i samband med bygget av Högakustenbron.

- Nu vid byggandet av Botniabanan blir det nästan än mer angeläget. Beredskap för att ta emot akuta fall kan bli nödvändig, säger han.

Sundsvall och Örnsköldsvik som är kemitäta områden med stora upplag, många transporter och industrier med kemisk tillverkning framhålls som ytterligare argument.

Vid olyckor kan tryckkammaren vara ett hjälpmedel vid behandling av kemiska skador. Detsamma gäller för räddningstjänsterna och möjligheten att behandla rökskador.

På sjukhuset i Härnösand utnyttjas tryckkammaren även på andra sätt i vården. Det gäller främst i behandling av osteomyelit (benröta) och strålskadad vävnad i huvud och nacke.

- Jag tycker det är bra att den finns här. Det är visserligen låg volym på dem som ska behandlas men för dem som genomgår behandlingen är det i alla fall klart positivt, säger Per Skude, chef för medicinkliniken i Härnösand.

Någon särskild jourlinje för tryckbehandlingen upprätthålls inte längre. Det handlar i dag enbart om tidsbeställda behandlingar.

Tre patienter togs emot för ett femtiotal behandlingar sammanlagt i fjol.

- Jag ser ett behov. Det går att sköta det med Karolinska sjukhuset i Stockholm och på annat sätt också. Men jag tycker att man ska ta tillvara den resurs som kammaren innebär för patientklientelet från mellersta Norrland. Vi har patienter från Umeå till Sundsvall ungefär, säger Per Skude.

Även från marinen i Härnösand framhålls behov att tryckkammaren blir kvar. I 19 i Boden har redan övertagit en mindre kammare (Duocom) från före detta KA 5 och det är i första hand den som kommer att tas med vid dykningar.

Den avsevärt tyngre tryckkammaren (MK-kammare) på sjukhuset lär knappast behövas. Motsvarande utrustning finns på Sunderbyns sjukhus mellan Boden och Luleå.

"En flyttning av MK-kammaren från Härnösand till Boden skulle innebära överkapacitet i Norrbotten och ingen kapacitet alls i mellersta och södra Norrland, vilket vi ej ser som optimalt ur samhällssynpunkt", yttrar sig marinen i Härnösand.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons