Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen nollställd till nya samverkansorgan

Annons
Landshövdingen nollställd till nya samverkansorgan

Landshövdingen delar inte de bedömningar som länsrådet Leif Byman gjort i en promemoria där han bland annat talar om dubbelarbete om kommunerna bildar ett samverkansorgan.

- Jag är helt nollställd i den här frågan och vill inte ta ställning förrän det finns ett underlag, säger landshövding Gerhard Larsson.

Han har inget emot att Leif Byman skrivit ned sina personliga synpunkter.

- Det gör alla tjänstemän som arbetar i projektet oavsett om de kommer från länsstyrelsen eller inte. Men det här betyder inte att vi står bakom alla åsikter, säger landshövdingen.

Han vill vänta med att ta ställning åtminstone en månad då ett förslag kan presenteras för Region Y vars styrelse ska ta ställning den 22 maj.

- Först när förslaget är färdigt och regeringen har uttalat sig vill jag och länsstyrelsens styrelse ta ställning. De ekonomiska förutsättningarna kan jag inte ta ställning till förrän dessa har presenterats i budgetpropositionen, säger Gerhard Larsson.

Han tycker att det är olyckligt om det uppstår konflikter i arbetet.

- Jag har en positiv inställning till samarbete med kommuner och regionala organ oavsett om det blir ett samverkansorgan i Västernorrland eller inte.

Kommunförbundet och landstingsförbundet har protesterat mot att länsstyrelser motverkar den nya organen på flera håll i landet.

Lars Erik Lövdén har i ett svar deklarerat.

- Ett ökat regionalt ansvarstagande för regionens utveckling ligger helt i linje med våra strävanden. Samtidigt är det viktigt med en tydlig statlig närvaro, där länsstyrelsen är en given aktör med bland annat samordningsansvar för de statliga insatserna i det regionala utvecklingsarbetet, konstaterar Lars-Erik Lövdén i sitt svar.

Han vill att länsstyrelserna även i fortsättningen ska ha en bra kompetens men att man får vara beredd på att medel flyttas till de nya samverkansorganen.

- Det är regeringen som svarar för slutgiltiga avvägningar och fastställer bodelningen i höst.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons