Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen får ny lön

/

Landshövding Bo Källstrand i Västernorrlands län får ett rejält lönelyft av regeringen.

Ny månadslön är 94 000 kronor, en ökning med 3 500 kronor.

Annons

Påslaget gäller retroaktivt från och med oktober 2012. Detta enligt regeringsbeslut som gäller nya löner för en stor grupp myndighetschefer.

Där ingår generaldirektörer, landshövdingar, museichefer, rektorer för universitet och högskolor, överdirektörer vid större myndigheter samt länsråden vid länsstyrelserna. Totalt rör det sig om cirka 240 personer.

Bo Källstrands närmaste man, länsrådet Sten-Olov Altin, får 1 700 kronor mer i månaden upp till den nya lönen som är 75 500 kronor.

Löneökningarna för gruppen som helhet uppgår till cirka 2,7 procent.

Bo Källstrand får mer än så. Han ökar med drygt 3,8 procent.

Sten-Olov Altin får nöja sig med 2,3 procent i påslag.

Bo Källstrand ingår i topp sex med högsta lön bland landshövdingarna i landet. De andra på 94 000 kronors-nivån är Chris Heister i Stockholm, Lars Bäckström i Göteborg, Margareta Pålsson i Malmö, Maria Norrfalk i Dalarnas län och Sven-Erik Österberg i Norrbottens län.

Topplönerna förklaras av stora län och därmed stor arbetsbörda. Alternativt som i Källstrands fall finns andra skäl till individuella påslag.

Resten av landshövdingarna har 89 000 kronor i månadslön.

Jämfört med de bäst betalda myndighetscheferna ligger dock hövdingarna i lä. Mest i landet tjänar Dan Eliasson på Försäkringskassan med 147 000 kronor. Tvåa är Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist med 142 400 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons