Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsarkivet har fåttfem mil längre hyllor

Annons
Landsarkivet har fått

fem mil längre hyllor

- nya byggnaden invigd på KA 5-området

Med fanfar från Härnösands paradorkester, med skumpa i glasen och med självaste riksarkivarien på plats fördubblades landsarkivet i Härnösand i går.

Detta då fem mil ytterligare hyllutrymme invigdes officiellt på gamla KA 5-området.

- Att vara med på invigningsfest är bland det roligaste man kan vara. Varje invigning är ett tecken på att något går framåt.

- Härnösand och Västernorrland är en god jordmån för arkiv. Var och en känner vi nu förväntningar på det tomrum som här ska fyllas med unikt svenskt kulturarv, konstaterade riksarkivarien Erik Norberg och klippte det blågula bandet.

Dessförinnan hade han överlämnat ett bidrag till den konstnärliga utsmyckningen av lokalerna.

Landsarkivarien Carl-Edvard Edvardsson log och tog emot.

- Det här är tredje gången jag inviger nya lokaler för landsarkivet i Härnösand. Först 1983 när vi flyttade in på Jonas Bures plats, sen 1994 när vi hade byggt ut och nu slutligen står den här nya stordepån färdig.

- Vi får nu ytterligare nästan 50.000 hyllmeter. Det innebär nästan en fördubbling av landsarkivets kapacitet och ombyggnadsarbetet har gått sensationellt bra, tyckte Carl-Edvard Edvardsson.

Ett särskilt tack riktade han till medarbetaren Kenneth Hänström som kommit med kreativa tekniska lösningar.

Huskroppen som har byggts om fungerade tidigare som militärförråd. Enbart hyllinredningen är en affär på 16,5 miljoner kronor.

Hyllsystemet som är motordrivet och datastyrt beskrivs som en unik lösning i två plan. Magasinen håller högsta säkerhetsklass för arkivändamål enligt Riksarkivets normer. Lokalerna rymmer även forskarsal, tjänsterum och konferensutrymme.

I en byggnad intill finns möjlighet att expandera med ytterligare 35.000 hyllmeter i ett senare skede. Riksarkivet har option på den byggnaden.

Den kraftfulla utbyggnaden hänger samman med landsarkivets nationella uppdrag att ta hand om fastighetsrättsliga handlingar för perioden 1933-2001 från tingsrätterna i hela landet. Samtidigt ska material från de sju nya inskrivningsmyndigheterna successivt föras över.

Dock är det inte detta materialet som till en början hamnar på gamla KA 5. Hit flyttas i stället äldre handlingar som inte efterfrågas lika ofta.

Fastighetsuppgifterna kommer man att förvara i landsarkivets huvudbyggnad vid Jonas Bures plats. En prognos pekar på 150 ärenden att handlägga per dag inom området från och med nästa år. Då måste uppgifterna gå snabbt att plocka fram.

I landsarkivet har bildats en ny avdelning för att hantera just det här materialet. Avdelningen består av nio anställda. Även detta firades med en officiell invigning på eftermiddagen i går.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Arkivklipp.

Riksarkivarie Erik Norberg höll i saxen när landsarkivet i Härnösand utökade med råge i går.

foto: gunnar stattin

Hightech.

Kenneth Hänström visar hyllsystem av senaste teknik.

Dubbelt så glada.

Carl-Edvard Edvardsson och Margareta Kemper kan glädjas åt fördubblad hyllkapacitet på landsarkivet.

Mer läsning

Annons