Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets första fritidsbåtsmuseum kan hamna på Tobaks i Härnösand: "Jättekul att intresset är så stort"

Härnösands kommun och Länsmuseet vill att landets första musem för fritidsbåtar ska placeras i Härnösand. "Vi hoppas på ett positivt besked från Sjöhistoriska museet senare i höst", säger Henrik Olsson på kommunens tillväxtenhet.

Annons

Det är statliga Sjöhistoriska museet på Gärdet i Stockholm som äger frågan.

Kommunen fick tips om planerna av förre chefen för länsmuseet, Robert Olsson. Han arbetar idag som kulturchef i Stockholm stad och har tidigare chefat på Vasamuseet.

I ett reportage för några år sedan förundrades Robert Olsson över att ett kustlän som Västernorrland och en sjöstad som Härnösand inte har gjort mer av det maritima arvet.

Läs mer: Han tipsade om museet

Länsmuseet och kommunens tillväxtenhet jobbar nu med frågan och har utsett Henrik Olsson till projektledare.

Henrik Olsson på kommunens tillväxtenhet jobbar med etableringen av fritidsbåtsmuseet. Ett besked om en etablering väntas senare i höst.

– Härnösand har en stolt historia på området, säger Henrik Olsson.

Kontakter har tagits med fastighetsägaren Westerlind fastigheter som erbjuder lokaler i gamla Tobaks.

Sjöhistoriska museet vill uppmärksamma de äldre fritidsbåtarna som ingår i vårt flytande kulturarv och underlätta bevarandet av dem.

Sverige var först i Europa med att k-märka fritidsbåtar och intresset för dem är stort.

Tanken med museet är att samla historien om fritidsbåtar från början av 1900-talet och framåt.

Härnösands segelsällskap (HSS) är landets näst äldsta förening efter Kungliga segelsällskapet (KSS). Här finns också en urgammal skeppstraditon med varv och omfattande rederiverksamhet.

– I närområdet finns också en genuin båtbyggartradition, empelvis Örnviksbåtarna från Ö-vik och Docksta varv, säger Henrik Olsson som har ett nära samarbete med HSS och föreningen Härnösands och havet,

Läs också: Ett rullande semesterhem

Tanken är att det ska bli ett spännande publikt museum.

Sjöhistoriska museet driver bevarandefrågor när det gäller fritidsbåtar och förvaltar bland annat en stor samling av originalbåtar på Galärvarvet i Stockholm. Sjöhistoriska ingår i Statens maritima museer som är den myndighet som formellt fattar beslut.

– Vi vill synas på andra ställen och tanken är att visa upp ett 20-tal båtar som representerar en del av folkhemmet, säger Hans Lennart Olsson, chef på Sjöhistoriska museet.

Han har besökt Härnösand och lokalerna på Tobaks.

– Jättekul att intresset är så stort i Härnösand och i förlängningen kan vi tänka oss att man också ska kunna ställa ut sin egen gamla folkbåt på museet, säger Hans Lennart Olsson som tycker att Tobaks lokaler är helt perfekta.

– Nu gäller det att komma överrens om hyran. Vi har inte hur mycket pengar som helst att spendera och vill gärna ha ett samarbete också med kommunen, säger Hans Lennart Olsson som påpekar att det finns andra kommuner som också är intresserade.

Ett beslut om etablering tas senare i höst.

■ ■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons