Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare smider stora planer – vill etablera traumacenter i Härnösand

Ett traumacenter kan bli verklighet i Härnösand.
Härnösands kommun uppvaktas av en läkare från södra Sverige som smider stora planer. Läkaren har presenterat sin idé för kommunledningen.

Annons

Det avslöjade kommunalrådet Fred Nilsson (S) vid gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige.

Men förslaget är bara i sin linda, det återstår många detaljer.

Den viktigaste pusselbiten är framtiden för Medicinsk rehab där landstinget ska fatta ett slutligt beslut i höst.

– Vi har inte alls gett upp när det gäller Medicinsk rehab. Det jobbas för fullt att det ska bli kvar och innan ett beslut är fattat ska vi inte blanda in något nytt koncept, säger Fred Nilsson.

Men fakta är att kommunen har uppvaktats av företag och personer som vill starta upp verksamhet i Medicinsk rehab, förutsatt att verksamheten flyttas till Sundsvall.

Lokalerna där rehab har sin verksamhet ägs idag av Caspien fastigheter från Sundsvall. I samma fastighet öppnas snart landets första kommunalt drivna asylboende. Flyttar rehab frigörs hela bottenplanet.

En läkare från södra Sverige smider stora planer för ett traumacenter som bland annat kan ta emot asylsökande med upplevelser från krigshändelser. Härnösand har ett stort mottagande och det borde finnas ett behov av kompetens på området.

Men det finns också andra idéer. Enligt Fred Nilsson finns det också lokala förslag på hur man skulle kunna använda lokalerna.

Bakgrunden är en motion från moderaterna som ställdes i våras, innan beslut fattades om att bordlägga frågan till i höst.

Urnkvinnan, konstverket som tidigare fanns utanför teatern, har varit på villovägar. Fullmäktigeledamoten Lennart Bolander (M) har efterlyst vart den tagit vägen tidigare. Nu gjorde han det igen.

– Konstverket finns hos kommunen. Den har fått en komplicerad skada och behöver repareras. Tyvärr kommer det att ta tid, vi saknar henne, sa Fred Nilsson som inte kunde berätta var konstverket finns.

Kommundirektör Sofia Pertterson och tillväxtchef Uno Jonsson informerade om hotellplanerna på Kanaludden.

Läs mer: Handeln positiv till hotellet

Ett avtalsförslag om markanvändningen ska vara klart till nästa möte i juni i kommunfullmäktige.

– Ett beslut om detaljplanen tas i kommunfullmäktige i september, sa Sofia Pettersson.

När det gäller den privata driften av simhallen, ska gälla i 20 år, får kommunen betala 7,2 miljoner kronor per år. Uno Jonsson berättade att det blir höjningar på badpriset; barn 5 kronor till 40 kronor och vuxna 10 kronor till 80 kronor.

Kommunen kommer också att stå för kostnaderna av bortförandet av förorendade jordmassor om hotellet byggs.

– Däremot kommer pumpstationen bli kvar, där ska det göras doftsansering, berättade Uno Jonsson.

Läs mer: Många har synpunkter på hotellplanerna

Mer läsning

Annons