Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan var "tjuven"

/
  • Många i Gussjö var besvikna när altartavlan och dopfunten plötsligt var borta från föreningshuset.

Förra veckan polisanmälde besvikna medlemmar i Gussjö IF att altartavlan och dopfunten stulits från föreningshuset.

Nu har "tjuven" gett sig till känna. Det är nämligen kyrkan som på eget bevåg hämtat inventarierna.

Annons

– Det olyckliga i sammanhanget är att det inte tagits någon kontakt med representanter för Gussjö IF före avhämtningen av församlingens inventarier, och det beklagar vi naturligtvis, säger Johan Holgersson, präst i Härnösands landsförsamlingar med ett särkskilt ansvar för Stigsjö och Viksjö församlingar.

Det var i onsdags förra veckan som medlemmar i Gussjö IF upptäckte att altartavlan med nattvardsmotiv, dopfunten samt gyllene kandelabrar var puts väck från föreningshuset. Besvikelsen var stor eftersom de kyrkliga föremålen var skänkta av personer som bor i trakten och därför har ett stort värde för föreningens medlemmar. Bland annat fanns planer på att plombera entrédörren för att inventarierna inte skulle hamna i orätta händer.

Men nu har mysteriet fått sin förklaring. När prästen Johan Holgersson läste om inbrottet i Tidningen Ångermanland tog han genast kontakt med media ivrig att få ge sin version av det hela.

– Nej, något inbrott är det alls inte fråga om. Eftersom föreningshuset i Gussjö numera är kallställt har Stigsjö kyrkoråd konstaterat att det inte längre går att fira den gudstjänst som traditionsenligt hölls på annandag påsk och att det avtal som funnits med föreningshusets ägare inte längre är aktuellt.

De styrande i församlingen slog sina kloka huvuden ihop och bestämde sig, helt enkelt, för att flytta de kyrkliga föremålen till sin "rätta plats". För en dryg vecka sedan hämtade kyrkvaktmästaren och en kyrkorådsledamot de flesta av de inventarier församlingen haft placerade i föreningshuset. Detta för att kyrkorådet skulle få se dem och fundera över hur de bäst ska kunna användas i församlingens verksamhet.

– Bland annat kommer troligen några större ljusstakar att användas vid ljuständning i samband med tacksägelse över avlidna i församlingen. De textila inventarierna mår också bättre av att inte förvaras i ouppvärmda lokaler. Vad som ska hända med den fina altartavlan är ännu inte klart, men vår målsättning är att den ska få en bra placering, där alla församlingsbor kan få ta del av den.

Johan Holgersson hoppas nu att det inträffade inte ska påverka Gussjöbornas relation till Stigsjö församling.

– Gussjöbygden är ju en lika viktig del av församlingen som övriga delar, säger Johan Holgersson.

Mer läsning

Annons