Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna tar över ilänets kommuner

Annons
Kvinnorna tar över i

länets kommuner

Och de flesta riksdagslistor

har kvinnor som första namn

Mycket talar för att det blir stor dominans av kvinnor på de ledande posterna i länets kommuner efter höstens val. I fem av sju kommuner kommer kommunstyrelsens ordförande att vara en kvinna om den nuvarande valvinden håller i sig.

I de två stora kommunerna Sundsvall och Örnsköldsvik behåller Ewa Back (s) och Elvy Söderström (s) sina ledande positioner.

I Sollefteå har kommunalrådet Carl-Eric Mähler (s) redan avgått och ersatts av Elisabeth Lassen (s) och I Härnösand avgår kommunalrådet Ingvar Wiklund och ersätts av Sig-Britt Ahl efter höstens val.

Timrå fick förra valet ett nytt styre där de borgerliga gick samman med vänsterpartiet. Om socialdemokraterna återtar makten och blir Ewa Lindstrand (s), som idag är oppositionsråd, nytt kommunalråd.

De enda kommuner som fortfarande har män kvar i toppen är Kramfors där Christer Nilsson (s) fortsätter en period till och Ånge, där starke mannen Sten-Ove Danielsson behåller greppet.

Kvinnorna håller sig också väl framme i riksdagsvalet. Fem av sju riksdagslistor från länet toppas av kvinnor:

Agneta Lundberg (s) , Örnsköldsvik, Birgitta Sellén (c), Sundsvall, Solveig Hellqvist (fp), Timrå, Gunilla Wahlén (v), Sundsvall och Eva GoÎs (mp), Härnösand.

Både moderaternas och kristdemokraternas riksdagslistor toppas av två män och därifrån blir det ingen kvinnlig representation.

Ser man till utfallet av riksdagslistor blir det troligen fem män och fem kvinnor från länet, eftersom varken folkpartiet eller miljöpartiet i dagsläget får något riksdagsmandat från länet. Det är samma könsfördelning som idag.

Även i landstingstoppen lär det inte bli några större skillnader i maktfördelningen mellan män och kvinnor.

Landstingsrådet Jan Sjödin (s) blir även efter valet nummer ett, med landstingsrådet Ewa Söderberg (s) som nummer två.

När det gäller övriga heltidspolitiker i landstinget så är männens dominans stor, och så verkar det bli även i fortsättningen.

Leif Åhman

Bildtexter

ï Elvy Söderström, Örnsköldsvik.

ï Elisabeth Lassen, Sollefteå.

ï Sig-Britt Ahl, Härnösand.

ï Ewa Back, Sundsvall.

ï Ewa Lindstrand, Timrå.

Mer läsning

Annons