Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturstipendier till jazz och design

Annons
Kulturstipendier

till jazz och design

Jazz, bildkonst och design belönas av landstinget med kulturstipendier 2002.

Henrik Gad, Tomas Eriksson och Maki Löfvander heter mottagarna som hyllades i samband med landstingsfullmäktiges möte i Örnsköldsvik i går.

Henrik Gad, den ende av de tre som personligen fanns på plats, var smickrad och glad.

- Jag känner mig privilegierad. Kul att en jazzmusiker får det, särskilt i den här genren, kommenterade han efter prisceremonin.

- Men jag vill inte se mig som jazzmusiker eller jazzsaxofonist. Jag ser mig som improvisatör. Jag är musiker helt enkelt.

20.000 kronor som landstingets stipendium uppgår till är ingen konst för Henrik Gad att göra av med.

- Jag åker till New York och tar lektioner. Och jag skulle behöva en ny tvärflöjt. Vi får se hur långt det räcker. Pengarna är ett välkommet bidrag.

För Maki Löfvanders räkning hade mamma Kiyoko infunnit sig och visade några prov på dotterns kläddesign. Även här hägrar Amerika.

- Maki hoppas få en visning i New York. Det är hennes önskedröm, berättade Kiyoko Löfvander.

I den officiella motiveringen tar landstinget fasta på att det är tre mycket begåvade unga kulturutövare inom olika konstarter som har vaskats fram bland 27 sökande i år.

Henrik Gad, född 1977, är uppvuxen i Härnösand och började spela saxofon som 7-åring på kommunala musikskolan. Han spelade som mycket ung i High Coast Jazz Orchestra.

Just nu går han sista året på musikerutbildningen vid Göteborgs musikhögskola, en utbildning som bland annat har fört honom till Durban i Sydafrika och ett musikprojekt i fattiga områden.

Henrik Gad har antagits till den första mastersutbildningen i jazzimprovisation i Sverige och ska under två år förkovra sig under sin mentor, världsbasisten professor Anders Jormin.

Tomas Eriksson, född 1975, är uppvuxen i Ljungaverk och började sin bana på konstlinjen på Ålsta folkhögskola. I dag går han sista året på konsthögskolan i Trondheim och gästundervisar mellan varven på Ålsta.

Tomas Eriksson arbetar ofta i projektform och i internationella samarbeten. Urbanisering och glesbygd är ett återkommande tema. Video, foto och dator är några av hans arbetsredskap. Nyligen tog han fram en klädkollektion med stora Medelpad-tryck på.

Maki Löfvander, född 1976, är uppvuxen i Härnösand och har studerat på modedesignlinjen i Sundsvall, på Tillskärarakademien i Göteborg och på London School of Fashion. En tid har hon jobbat som designassistent i Japan. I dag går hon på Textilhögskolan i Borås.

Maki Löfvander har haft flera visningar och vunnit flera utmärkelser. I sitt examensarbete i Borås satsar hon på en kollektion till kvinnan där hon förenar svensk och japansk enkelhet och tradition.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Jazz & design.

Saxofonisten Henrik Gad är en av landstingets kulturstipendiater 2002. Maki Löfvander är en annan, mamma Kiyoko visar här prov på dotterns design.

foto: klas leffler

Mer läsning

Annons