Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen evolutionskritikerföreläste för gymnasielever

Annons
Kristen evolutionskritiker

föreläste för gymnasielever

En av evolutionens kritiker gästade på måndagen Härnösands gymnasium. Det är Krister Renard känd debattör från Livets Ord i Uppsala som bland annat ifrågasätter Darwins evolutionsteori. Elevrådet tillsammans med den kristna skolgruppen Korsdrag var värdar för arrangemanget.

- Jag föreläser inte så mycket nu förtiden. Men den här veckan är det sportlov i Uppsala. Så då får jag tid att fara ut, säger Krister Renard till Tidningen

Krister Renard som tidigare forskat vid KTH är ny fysiklärare vid Livets Ords gymnasieskola i Uppsala.

Cirka 200 elever hade slutit upp för att lyssna på hans syn på vetenskap och evolutionsteorin i synnerhet. Alla satt tysta och lyssnade till diskussionen som till största delen handlade om vetenskapsteori och först mot slutet tog upp hans kritik mot evolutionsläran.

Han anser att man måste skilja på vetenskap och tro. Och att vetenskapen inte vare sig kan bevisa eller motbevisa trosfrågor.

- Jag menar mig inte ha motbevisat vare sig teorierna för livets uppkomst eller något alternativ av bigbangteorin. Detta är inte mitt mål av det enkla skälet att det förmodligen är omöjligt, menar Krister Renard.

Han är kritisk till den allmänna meningen idag som enligt Krister Renard tycks vara att evolutionsteorin inte bara är en teori, utan att den till och med är ett absolut faktum, som endast den mindre begåvade eller extremfanatikern skulle kunna betvivla.

- Jag försöker visa att man seriöst kan ifrågasätta de olika ursprungsteorierna utan att vara vare sig okunnig eller fanatiker.

I sina argumentering ifrågasätter han forskningen och vill visa på att det inte finns några bevis att människor härstammar från aporna.

Under många, många år kom Neanderthalmänniskan att presenteras som ett mycket starkt bevis för evolutionen.

- Alla skolböcker, ja till och med barnböcker, innehöll bilder av denna apliknande varelse som vaggade fram på böjda knän och utstötte gutturala läten. Det tog 44 år innan Boules misstag rättades till. Idag är forskarna helt överens om att Neanderthalaren skiljde sig endast ytligt från den moderna människan.

Renard hävdar att Neanderthalmänniskan var en variant av den moderna människan.

- Det finns till och med vissa forskare som menar att Neanderthalaren helt enkelt var en modern människa som led av engelska sjukan eventuellt i kombination med reumatism. Detta på grund av dålig mat och hårt klimat. Medfödd syfilis har också föreslagits av en forskare som en möjlig förklaring till Neanderthalarens anatomiska särdrag.

Renards uppläggning med föreläsning först i en timma och därefter frågor, och dessutom den abstraktionsnivå han använde, gjorde att vissa elever hade svårt att följa med i resonemangen.lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons