Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver gratis prov vid cancerkontroll

/
  • Barbro Sjölander, uppväxt i Sollefteå och tidigare vd i Eniro, vill ta bort avgift för gynekologisk hälsokontroll.

Ingen kvinna ska behöva dö i livmoderhalscancer.

Ett första steg är att slopa avgiften för cellprovtagning.

– Det kan rädda liv, säger Barbro Sjölander i Nätverket mot gynekologisk cancer.

Annons

Några landsting har gått före. I Sörmlands län och Stockholms län går kvinnorna i dag på gynekologiska cellprovtagningar utan kostnad. Gotland inför i dagarna också gratislinjen.

Nätverket mot gynekologisk cancer vänder sig nu till resten av landstings-Sverige med samma vädjan.

I Västernorrland uppvaktas sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema med uppmaningen att avskaffa avgiften som ligger på 150 kronor.

– 150 kronor kan verka lite. Men det är mycket pengar för många människor. Och jag vill att varenda kvinna ska gå! Skriv det.

– Under 2011 insjuknade sju kvinnor i Västernorrland i livmoderhalscancer och två dog. Två som har avlidit är två för många. Vi har en nollvision, säger Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket som samlar nära 800 medlemmar i landet.

Runt 15 000 kvinnor undersöks i länet varje år. Kostnaden för denna så kallade screening uppgår till cirka 23 miljoner kronor.

Landstinget får in ungefär 2,3 miljoner på avgifterna. Minst lika mycket kostar vården och produktionsbortfallet för dem som drabbas av sjukdomen. Då räknas inte ens lidandet för kvinnorna och deras anhöriga.

Den stora poängen för Barbro Sjölander är att ju fler som undersöks, desto mer lönar det sig ekonomiskt. Livmoderhalscancer går att undvika om förändringarna upptäcks i tid.

Exemplen Sörmland och Stockholm visar också tydligt att fler kommer till provtagningen när det är gratis.

– Avgifterna är ju nålpengar för landstinget i förhållande till vad det kostar att administrera och vad det kostar för kvinnorna att ta ledigt från jobbet.

– Slopad avgift har god effekt, och även en symbolisk effekt för landstinget. Det här kan rädda liv. Det är en viktig signal, säger hon.

Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas till cellprovtagning. På nätverkets önskelista står också att fortsätta högre upp i åldrarna till 70-75 år. Det ska utredas av Socialstyrelsen.

Barbro Sjölander, född Friberger, är uppvuxen i Sollefteå och har ett särskilt gott öga till Västernorrland. Jacomina Beertema kan räkna med att bli påmind.

– Om de inte reagerar i landstingen kommer vi att ringa till var och en i februari, lovar Barbro Sjölander.

Mer läsning

Annons