Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver att åtalen ogillas

/
  • 55-åringen överklagar domen på fem års fängelse. Hon håller inte med om att hon medvetet skulle lurat myndigheterna på stora belopp.

Den 55-åriga kvinna i Härnösand som dömts för att ha svindlat Försäkringskassan och Härnösands kommun på runt 19 miljoner kronor har överklagat till hovrätten och kräver nu att åtalen grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott ogillas.
Hon menar att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering.

Annons

Den var den 27 augusti som Ångermanlands tingsrätt dömde kvinnan till fem års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Enligt domstolen är det bevisat att 55-åringen under flera års tid spelat funktionshindrad i syfte att lura Försäkringskassan och Härnösand kommun på stora belopp. Samtidigt dömdes kvinnans bror för medhjälp till grovt bidragsbrott till villkorlig dom då han uppburit lön utan att behöva utföra något egentligt arbete.

Tingsrätten beslutade även att de inblandade i härvan ska betala sammanlagt 14 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan och Härnösands kommun.

Det står nu klart att hela målet kommer att tas upp till ny prövning i hovrätten. Kvinnan har via sin advokat överklagat domen och kräver att åtalen samt skadeståndsanspråken ogillas. 55-åringen hävdar att hon inte medvetet har gjort sig skyldig till brott.

– Det är det längsta överklagande jag någonsin skrivit, säger kvinnans juridiska ombud, advokat Johan Sterner som är mycket kritisk till tingsrättens bedömning.

Kvinnan har självt hävdat att hon är allvarligt psykiskt störd och skriver i överklagandet att hon så sent som i januari 2013 blev diagnosticerad med sjukdomen DID, dissociativ identitetsstörning, på länssjukhuset i Sundsvall. Men enligt den polisutredning som ligger till grund för domen har kvinnan inte lidit av någon psykiskt störning när brotten begicks.

Av överklagan framgår att hon anser att tingsrätten dom i målet lämnar många centrala frågor obesvarade. Flera ställningstaganden ifrågasätts och att hon medvetet skulle ha lurat Försäkringskassan och Härnösands kommun håller hon inte med om.

Mer läsning

Annons