Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krantz Challenge lockar storpublik: "Det ska vara mer tillgängligt och roligare än vanliga tävlingar"

Krantz Challenge är en bilutställning i ny tappning där publiken har makten att rösta fram en vinnare. Grundaren Lars-Åke Krantz ville skapa en ny typ av bilutställning som tilltalar alla. Många intresserade hade tagit sig till Härnösand under dagen.

Annons

I Härnösand skiner solen den 9 juli. På Mellanholmen har en stor skara människor i olika åldrar samlats. Amerikanska flaggor blandas med amerikanska bilar, men även bilar från andra länder. Det har blivit dags för den årliga biltävlingen Krantz Challenge. Grundaren Lars-Åke Krantz är på mycket gott humör.

– Min förhoppning inför dagen har varit det här vädret. Inte knallsol, inte regn. 20 grader varmt, ingen kommer att vara på badstranden utan alla kommer komma till Mellanholmen och det kommer att bli kanon, säger han.

Lars-Åke Krantz (till vänster) minglar med deltagarna innan tävlingen.

Krantz Challenge grundades för åtta år sedan och har sedan dess spridit sig till flera olika städer i Sverige. Men det var utanför Härnösand som Lars-Åke Krantz kom på idén. Tanken från början var att skapa något annat än de klassiska bilutställningarna som fanns.

– De klassiska tävlingarna var alltid samma sak och de var bra, men det kan bli lite segt. Särskilt ifall man inte är invigd. Jag tänkte att man måste göra något som är mer tillgängligt och roligare. Som alla kan tänkas vara intresserade av, säger Lars-Åke Krantz.

Ann Sjöberg från Örnsköldsvik gillar att alla kan vinna tävlingen och att publiken får bestämma.

Tävlandet går ut på så sätt att två bilar ställs mot varandra och vinnaren bestäms av publiken. Det finns inga speciella kriterier utan alla bilar får vara med.

Ann Sjöberg från Örnsköldsvik har sin egna speciella historia från Krantz Challenge. Under sitt första år vann hon och hennes make en resa till USA.

– Men min man skänkte pengarna till en klubb för att starta en ungdomsverksamhet. Det var ju jättekul. Fast vi åkte till USA i alla fall och då betalade han, säger hon.

Ann Sjöbergs blåa Chevrolet.

Trots sin tidigare vinst är hon tveksam till att hon skulle kunna vinna i dag i Härnösand.

– Nej, det tror jag inte. Men man vet ju aldrig, säger Ann Sjöberg.

Pokaler står uppradade vid registreringen.

Vinnare i dagens tävling blev Hasse Jonsson och hans fru Britt-Inger Jonsson. De tävlade i en vit-rosa Ford Sunliner. De hade även en liten husvagn i matchande färger.

Förutom i Härnösand kommer Krantz Challenge även att besöka Hudiksvall 23 juli och i Rättvik hålls det en final där en slutgiltig vinnare från de olika tävlingarna kommer att koras den 30:e juli.