Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkta av beslutpå anslagstavlan

Annons
Kränkta av beslut

på anslagstavlan

Kan vem som helst begära ut en offentlig handling om en annan person och sedan anslå den i sin helhet på en offentlig anslagstavla i villaområdet?

Det undrar ett Härnösandspar i en skrivelse till länsstyrelsen.

Handlingen gäller ett överklagat bygglov. Länsstyrelsens beslut ifrågasätts inte av makarna. Däremot att bli uthängda med namn och allt i grannskapet.

"Jag vet att handlingen är en offentlig handling så att innehållet i sak har allmänheten rätt att ta del av, men liksom tidningspressen gör referat av beslut där inte namn och adress för enskild person är angiven, borde det väl inte heller för en omdömeslös person var möjligt att få och sedan i sin helhet anslå skrivelsen...", menar paret och fortsätter:

"Genom tillvägagångssättet anser jag vår integritet kränkt. Ett sådant tillvägagångssätt torde också innebära att medborgare drar sig för att få myndighetsbeslut prövade då man riskerar att bli offentligt uthängd med risk för trakasserier."

Beslutet i bygglovsfrågan har tagits på länsstyrelsen. Men själva handlingen - en kopia på beslutet - tycks ha lämnats ut på stadsbyggnadskontoret i kommunen.

Länsstyrelsen har inte hunnit besvara förfrågan. Lars Nyberg, jurist på förvaltningsavdelningen, måste först komplettera ärendet.

- Jag måste få in mer uppgifter. Jag vet inte vem som har begärt ut handlingen eller vem som har satt upp den.

- Om någon privatperson har anslagit beslutet är det möjligen en förtalshistoria, förtal eller förolämpning. I så fall är det polisens sak. Jag har svårt se någon länsstyrelsekoppling i det, säger han.

Kränkningen kan i slutändan visa sig vara helt enligt reglerna om det sker på en traditionell anslagstavla. Om namnen offentliggjorts på data däremot skulle samhället reagera och sätta stopp direkt.

- I datamedia får inga personuppgifter, känsliga eller okänsliga, behandlas alls utan samtycke från den som det handlar om. Där har man stärkt integritetsskyddet oerhört, säger Lars Nyberg.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons