Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köper mark på Hemsön

Härnösands kommun stöttar verksamheten på Hemsö fästning.
Det sker genom att köpa 8,6 hektar mark av fortifikationsverket. Prislappen är 625 000 kronor inkluderat alla kostnader,

Annons

Enligt kommunen är fästningen det besöksmål som har starkast lyskraft och har bra förutsättningar att utvecklas ännu mer.

Ägaren som driver anläggningen vill få tillgång till ett markområde i Dalom. Där vill man starta upp friluftsverksamhet. Bland annat nämns naturguidningar, kanotresor, överlevnadskurser, skattjakter i samverkan med förningslivet och företag.

Det aktuella området har tillgång till en strand med bra djupförhållanden för att kunna ta emot båtar. Tanken är att en ny hamn ska bli ett populärt strandhugg.

Ägarna har inte själva råd att köpa markorådet och en diskussion med kommunen inleddes tidigare i år.

Kommunledningen har varit positiv till planerna och kommunstyrelsen har nu gett sitt klartecken. Kostnaden kommer att tas från kommunstyrelsens budget.

Kommunen har tidigare beslutat att köpa ett markområde på Vägnön där militären tidigare bedrev verksamhet. Tanken är att man i sin tur ska sälja den strandnära marken till en exploatör som vill bygga fritidshus, ett stenkast från golfbanan.

Mer läsning

Annons