Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult ska utreda Österåsens hälsohem

/
  • Konkurrerar Österåsens hälsohem olagligt med privata aktörer? Landstinget vill gå till botten med vad som gäller.

Landstinget tar in en konsult för att utreda Österåsens hälsohem.
Ytterst hotas hälsoweekends och andra satsningar om man befarar att landstinget riskerar att åka på dyra skadestånd.

Annons

Bakom ligger frågan om Österåsen är konkurrensneutralt. Hälsohemmet som är det enda i landet i landstingsregi har ett utbud som också bjuds ut av privata aktörer.

– Det är inga problem med våra remisspatienter. Det handlar om det andra med hälsoweekends, konferensverksamhet och en shop, säger Ingeborg Wiksten (FP) ordförande i landstingets folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnd.

– Vi ger nu i uppdrag att titta över hela Österåsen med en utomstående konsult. Mycket är lurigt med Österåsen, vad man kan göra och inte göra i landstingets regi.

Landstingets egen jurist konstaterar att vissa delar kan utgöra säljverksamhet enligt kommunallagen. Där ingår helgarrangemangen med teman som akvarell, bakning, spabehandlingar och träning samt shopen med livsmedel, träningskläder, böcker och spaartiklar.

Österåsens verksamhet är så unik att praxis saknas. Konkurrensen kan bara bedömas i domstol, i så fall i Stockholms tingsrätt förutsatt att Konkurrensverket först gör en granskning.

Det vanliga problemet när offentliga aktörer engagerar sig i konkurrens på den öppna marknaden är att priset ligger lägre än marknadspriset.

Det är juristens slutsatser och nu vill politikerna gå till botten med vad som verkligen gäller.

– Österåsen är en fantastisk verksamhet. Jag tror jättemycket på Österåsen. Jag har själv varit där på hälsoweekend med mina tjejkompisar.

– Men om vi blir anmälda kan vi ytterst bli skadeståndsskyldiga. Vi får inte hamna där, säger Ingeborg Wiksten.

Senast i juni nästa år vill politikerna ha besked om resultatet.

Mer läsning

Annons