Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen tillåter inte att Hemab ändrar taxor

Annons
Kommunstyrelsen tillåter inte att Hemab ändrar taxor

Det hårt kritiserade förslaget på ny vattentaxa tas bort.

Beslutet togs av kommunstyrelsen på tisdagen. Det innebär att Hemab inte får ändra på taxorna. Tills vidare skall tilläggas.

- Det var det enda riktiga beslutet, säger moderaternas oppositionsråd Jan Brännholm.

För en vecka sedan träffade representanter från Hemab kommunstyrelsens arbetsutskott. Mötet resulterade i en kompromiss, den så kallade 50-50 lösningen. Förslaget innebär 50 procent i fast avgift och 50 procent i förbrukningsavgift.

Det skulle jämföras med ursprungsförslaget 70-30 som resulterade i en fast avgift på hela 70 procent. Man menade att det skulle stimulera till en ökad vattenförbrukning och därmed en större genomströmning i ledningsnätet. Detta skulle i sin tur ge vattnet bättre smak.

I fredags spikade Hemabs styrelse kompromissförslaget 50-50. Hemab var säkra på att det skulle gå igenom i kommunstyrelsen. Men politikerna vill inte ta ställning..

- Vi behöver mer tid för att sätta oss in i det nya förslaget, det är möjligt att vi kan komma till ett beslut i mars, säger Jan Brännholm

Hemabs ordförande Göran Norlander får reda på beslutet när Tidningen når honom i riksdagshuset.

- Det här är Hemabfobi, säger han och fortsätter.

- Jag kan inte tro att ansvariga politiker kan handla så här ansvarslöst. Det ligger mycket jobb bakom förslaget. Alla partier har varit med i en referensgrupp. Vi har en enig styrelse.

- Dessutom har det sista förslaget i grunden utarbetats av oppositionen, säger Norlander.

Enligt Jan Brännholm så är det den lokala opinionen, speciellt de senaste dagarna, som fått politikerna att backa från 50-50 kompromissen.

HSB Härnösand med 1000 lägenheter har räknat fram en genomsnittlig höjning på vattenpriset med 19 procent med 70-30 förslaget. De föreslår en höjning av enbart förbrukningsavgiften med 6-8 procent.

Härnösandshus har också reagerat negativt.

- Det är ett massivt motstånd från framförallt fastighetsägarna. Det visar sig att förslaget slår väldigt oerhört hårt mot dem. Jag ska träffa HSB som är mycket oroade, säger Brännholm.

Hemabs förslag går inte på återremiss men kan naturligtvis tas upp vid ett senare tillfälle i kommunstyrelsen, påpekar Brännholm.

Det är inget bra förfarande, tycker Göran Norlander.

- Det innebär att Hemab inte kan budgetera med en ökad intäkt. Efter det här tycker jag att frågan om vattentaxan i fortsättningen borde spikas av stadsbyggnadsnämnden redan i november. Då vet alla vad som gäller i kommunens budgetarbete, säger han.

En annan het potatis när det gäller vattentaxan är räntan på reversen på 159 miljoner som Hemab betalar till kommunen. Eftersom räntan är 6,9 procent betalar Hemab 10,8 miljoner för rätten att använda bland annat ledningsnätet.

På den borgerliga kanten anser man att räntan bör omförhandlas till en rimligare nivå i förhållande till dagens ränteläge. En säkning av räntan skulle kompensera underskottet på vattensidan.

- Det är en fråga som vi genast måste börja studera, anser Jan Brännholm.

En justering av räntenivån är inte aktuell, förklarade kommunstyrelses ordförande Ingvar Wiklund i förra veckan.

En fortsättning lär följa i ärendet...

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons