Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna som vinner mest på trav

/
  • Västernorrlänningarna toppar listan över spel på trav och galopp i Sverige. I snitt spelade varje länsbo för 1 993 kronor förra året.

Här är kommunen i Ångermanland som vann mest per invånare på travspel i fjol.

Härnösandborna spelade in över 39 miljoner kronor. Det innebär att drygt 73 procent av insatserna gick tillbaka till spelarna.

– Det finns ett stort travintresse i Norrland. Och många är kunniga spelare, säger Hasse Svennehed på ATG.

Annons

Västernorrlänningar är en spelstark grupp. Ny statistik visar att länet toppar listan när det gäller att satsa pengar på trav. Rikssnittet under förra året var 1262 kronor medan man i Västernorrland spelade för 1993 kronor per person.

Mest spelar man i Sundsvall, 2 675 kronor per person och år. Men även i Kramfors och Härnösand spenderar den genomsnittlige invånaren mycket på travspel, 2 295 respektive 2 191 kronor.

Härnösandsborna vann över 39 miljoner i vinster förra året. I länet är det bara Sundsvall med 193 miljoner i vinstsumma som dragit in mer räknat per invånare.

Överst på listan i landet ståtar Rättvik i Dalarna som i fjol spelade för 40,3 miljoner kronor och drog in vinster på 29,1 miljoner kronor. Per invånare handlar det om 2 712 kronor.

Lika hett är inte travspelandet i Örnsköldsvik och Sollefteå. Där lägger invånarna bara i snitt tusenlappen årligen på hästsporten. Och vinstsummorna är också blygsamma om man jämför med Härnösand och Sundsvall.

– Skogslänen är generellt mycket travintresserade, säger Hasse Svennehed PR-chef på ATG.

Antal miljonvinster på V75 slog rekord ifjol, 181 stycken. Totalt betalades det ut 225 miljonvinster till de svenska spelarna under året.

Största spelvinsten i Västernorrland 2013 gick till Sundsvall. Det var ett andelsspel som gav 14 spelare i Sundsvall 10,5 miljoner att dela på.

– Där hästen en gång varit ett vanligt arbetsverktyg är också kunskapsnivån hög. Det är ett genuint intresse, konstaterar Hasse Svennehed.

ATG:s omsättning har annars minskat stadigt sedan andra halvan 2011. Fjolåret var inget undantag, spelet hos ATG minskade med 2,1 procent. Totalt sett är spelmarknaden ganska stabil, enligt Svennehed. Det handlar om marknadsandelar, där ATG tappar.

– Nu tror vi snart att botten är nådd. Nya spelformer är på gång för att vända trenden, avslöjar han.

– Bergsåker hade ett fantastiskt 2013 med flera fina segrar på V75. Inte minst kusken Robert Bergh och hästen Nahar som vann Elitloppet har bidragit till att travsporten står sig stark i länet, säger Hasse Svennehed.

Mer läsning

Annons