Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen satsar på flyktingar och lågutbildade

/
  • Förvaltningschef Birgitta Wigren och skolnämndens ordförande Maud Byquist (S) förbereder sig.

Härnösands kommun fortsätter att hjälpa barn till flyktingar att få en dräglig skola.
Även barn till föräldrar med låg skolutbildning får extra pengar.
Detta väntas skolnämnden Härnösand besluta.

Annons

Enligt det förslag som ligger kommer skolan även nästa år använda en viss del av skolans pengar för detta ändamål enligt den så kallade Salsa-modellen. Allt enlighet med de krav som de nationella skolmyndigheterna ställer.

Kommunen omfördelar pengar så att barn vars vårdnadshavare högst har en utbildning motsvarande grundskola får extra pengar. Även de elever som är födda utomlands med utländska föräldrar får mer pengar ur tilldelningen.

Att använda Salsa som fördelningsinstrument är inget nytt utan har använts tidigare. Nu diskuteras hur stor del av de kommunala pengarna till skolan ska fördelas på detta sätt.

Under 2013 beslutade skolnämnden om en omfördelning av grundskolans elevpeng. Tio procent av samliga elevpengar skulle användas till elever som uppfyller dessa kriterier. En större del av de tio procenten skulle användas för det de med låg utbildning och en mindre del för de med utländsk bakgrund. Detta därför att eleverna med föräldrar som inte har mer utbildning än grundskola är de som mest behöver stöd.

Det är ännu inte klart om hur mycket pengar som skolan ska avsätta för dessa grupper. Enligt de förslag som ligger handlar det antingen om tio procent som år, eller en höjning till 15 procent. Detta kommer att avgöras på skolnämndens sammanträde på torsdag.

Salsa är en statistisk modell som jämför kommuners och skolors betygsresultat. Det betyder att kommunernas och skolornas resultat räknas fram genom att de faktiska betygsresultaten sätts i relation till ett antal bakgrundsfaktorer.

Det är föräldrarnas utbildningsnivå, andel elever födda i Sverige med utländsk bakgrund, andelen elever födda utomlands och fördelningen pojkar/flickor som utgör bakgrundsfaktorerna. Störst betydelse för resultaten i modellen har föräldrars utbildningsnivå.

Mer läsning

Annons