Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd efter sluten omröstning

Annons
Kommunalråd efter sluten omröstning

Sig-Britt Ahl heter socialdemokraternas kandidat till kommunalrådsposten i Härnösand. Det blev klart vid representantskapets möte på måndagskvällen.

Det krävdes dock sluten omröstning innan innan valet blev klart. Valberedningens kandidat Sig-Britt Ahl fick 55 röster och Ann-Christine Myrgren 11. Hon hade föreslagits av ett par av s-föreningarna.

Det var Kent Arrehag, ordförande i Stigsjö s-förening, som krävde sluten omröstning. Detta verkställdes också med upprop och röstsedlar som var och en av de röstberättigade placerade i en provisorisk låda framme vid podiet.

Arrehag stödde Ann-Christine Myrgren liksom Bo Anders Öberg som representerade Härnö s-förening.

Sig-Britt Ahl hade dock föreslagits både av arbetsgruppen och en enhällig valberedning.

Jan Vos föreslog att kandidaterna kort skulle presentera sig själva och berätta lite om hur de tänker jobba. Så skedde också trots att Kjell Näsström tyckte att det var onödigt eftersom båda varit aktiva i många år och alla känner väl till deras meriter.

Stig-Erik Westling och Kennet Norberg, ordförande i LO-facken pläderade för Sig-Britt Ahl.

- Det är synd att valet inte kan ske med acklamation, förklarade Kennet Norberg.

- Vi håller på att fatta beslut i ett mycket viktigt val och det är min demokratiska rätt att begära sluten omröstning, replikerade Kent Arrehag. Därför vidhåller jag mitt förslag.

Efter detta inlägg kom de båda kandidaternas korta presentationer.

Först på plan var Sig-Britt Ahl.

- Det är min andra period i kommunstyrelsen. Jag har varit med och fattat tuffa beslut och sanerat ekonomin. Jag vill också driva lite nya frågor, det får inte bara handla om nedskärningar. Vi måste också få chansen att skörda det vi sått. Områden jag vill satsa på är bland annat utbildning, energi, miljö och maritim verksamhet.

Ann-Christine Myrgren inledde med att konstatera att presentationsomgången har likheter med en ko-auktion.

- Jag har jobbat i Härnösands kommun sedan 1973. Känner personligen förvaltningschefer och många andra tjänstemän och har ett gott samarbete.

- Det har varit en tuff mandatperiod inom vård- och omsorg, men nu är målet i sikte. Jag ser fram mot en ny mandatperiod och det känns som att vi vinner valet.

Utgången av den slutna omröstningen innebär att Ann-Christine Myrgren är socialdemokraternas kandidat till ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

När det gäller avgående kommunalrådet Ingvar Wiklunds fortsatta politiska engagemang kan noteras att Wiklund blir gruppledare i Hemab. Även Tommy Bretz har nominerats till denna post.

Till motsvarande uppdrag i stadsbyggnadsnämnden har Magnus Grafström, Carlos Gandara, Elsie Hanneryd och Gunnel Rydmark nominerats. Vald blev Magnus Grafström som föreslagits av både arbetsgruppen och valberedningen.

Till gruppledarjobbet i fritids- kultur- och ungdomsnämnden har trion Torgny Jarl, Sara Nyberg och Catrine Rehnström nominerats. Vald blev Torgny Jarl , även han föreslagen av både arbetgsgruppen och valberedningen.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Härnösands arbetarekommuns repskapsbeslut angående gruppledare

till kommunens styrelser och nämnder.

Kommunstyrelsen

Sig-Britt Ahl

(efter sluten omröstning mellan Sig-Britt Ahl och Ann-Christine Myrgren fick Sig-Britt 55 röster och Ann-Christine 11 utav 66 röstande).

Vård- och omsorgsnämnden

Ann-Christine Myrgren

Individ och familjeomsorgsnämnden

Maud Byquist

Utbildningsnämnden

Tommy Bretz

Barn- och skolnämnden

Stig Nilsson

Stadsbyggnadsnämnden

Magnus Grafström

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Sara Nyberg

Fritids, kultur och ungdomsnämnd

Torgny Jarl

Överförmyndarnämnd

Tord Oscarsson

Valnämnd

Jan-Olov Pettersson

Härnösands Turism

Bo-Anders Öberg

Härnösandshus och Kommunfastigheter

Nils Henriksson

Hemab

Ingvar Wiklund

Revision

Rolf G Anderson

Kommunfullmäktige

Göran Norlander

Småländskan Sig-Britt Ahl

blir Wiklunds efterträdare

En 53-åring ur den småländska myllan blir kommunalrådet Ingvar Wiklunds efterträdare.

- Jag vill gärna lyssna av omgivningen innan jag fattar beslut, säger Sig-Britt Ahl.

Det är dagen efter socialdemokraternas nomineringsmöte där hon gick segrande ur striden med förkrossande 55-11 i den slutna voteringar.

- Det är väl bara bra att det finns fler kandidater, säger hon.

Den småländska brytningen finns kvar efter 30 år i Härnösand. Hon ger en ödmjuk bild, snudd på försiktig. Men ju mer vi samtalar desto klarare blir bilden av en mycket handlingskraftig och målinriktad kvinna.

Under tiden som ordförande i personalutskottet såg hon till att två förvaltningschefer fick sparken. Hon lyckades få med sig oppositionen, framförallt moderaten Christer Andersson. Han nämner gärna det goda samarbetet med Ahl.

- Jag är väl en person som har lätt att ta folk. Det är en styrka att kunna läsa av andra människor, säger hon.

Sig-Britt Ahl är född och uppväxt i Braås, några mil norr om Växjö. Pappan var charkuterist med korv som specialitet. Någon studietradition finns inte i släkten, Sig-Britt och hennes bror var de första som tog studenten. För Sig-Britts del blev det förvaltningslinjen vid socionomutbildningen i Lund.

Med en färsk examen i handen fick hon jobb på tandvårdsförvaltningen i Härnösand, 22 år gammal. Det blev en fortsatt karriär i landstinget samtidigt som det fackliga engagemanget kom in i bilden.

27-år gammal valdes hon in i Svenska kommunaltjänstemannaförbundets styrelse. Ordförande var en viss Björn Rosengren.

- Han och jag stod väl inte alltid på samma sida, säger Sig-Britt utan att gå in i några närmare detaljer.

Det blev två mandatperioder i förbundsstyrelsen, den sista perioden av bröts på grund av barnafödande, sonen Marcus, i dag 19 år gammal. I Härnösand hade hon träffat sin man.

Efter ett års barnledighet var hon tillbaka på jobbet. Första tiden var jobbig.

- Jag fick känslan av att arbetsgivaren mer betraktade mig som en belastning, var skulle man göra av mig. Den första tiden var frostig, men det lossnade efter ett tag, minns hon.

Sig-Britt fick jobb på landstingets personalsektion. Efter några år vill hon prova sina vingar på nytt och lyckades få ett toppjobb på kustbevakningen, administrativ chef i den regionala ledningen. Ett jobb som hon stortrivdes med.

I mitten av 90-talet genomförde kustbevakningen en stor omorganisation med påföljd att hennes jobb blev bortrationaliserat. Hon hade börjat studera några enstaka kurser på Mitthögskolan när Erica Sahlin på Statens skola för vuxna ringde.

- Hon erbjöd mig ett projektjobb och den är vägen är det, säger Sig-Britt som i dag är personalchef vid SSVHs efterträdare Nationellt centrum för flexibelt lärande.

- Jag trivs väldigt bra med jobbet, säger hon. Liksom de flesta deltidspolitiker kämpar man med ett dåligt samvete när man tvingas gå ifrån jobbet för politiska uppdrag. Nu får jag chansen att på heltid ägna mig åt politiken.

Tidningen har pratat med flera i hennes omgivningen, ingen säger något negativt. Hon beskrivs som en rak, lyssnande och en person som står med fötterna på jorden.

- Det är ingen fel att vara försiktig, säger hon. Stå i mediarampljuset är väl egentligen inte min starka sida, men det går väl att träna upp, fortsätter hon.

Den första december flyttar hon in i rådhuset, antingen som kommunalråd för majoriteten eller oppositionsråd för minoriteten. Det blir minst fyra års som heltidspolitiker.

- Så klart att jag har börjat tänka på upplägget, säger hon. Jag har en tanke att man delar upp arbetsuppgifterna i kommunstyrelsen, ungefär som fackministrar. Det är viktigt vi är fler som hjälps åt att fatta beslut.

Den offentliga verksamheten är viktig för Härnösand och hon är inte främmande för nya grepp, till exempel nya driftsformer inom omsorgen.

- Det är viktigt att få personal mer delaktiga i arbetet, men det handlar inte om någon privatisering. Kommunen måste vara kvar som huvudman.

Utbildningsområdet är väldigt viktig för Härnösand och här kommer hon att utnyttja sin kontakter för att kunna utveckla verksamheten.

- Den senaste mandatperioden har varit väldigt tuff, vi har snart nått nollbalanskravet. I det läget hoppas jag att det äntligen finns utrymme för nya satsningar, det blir en stor utmaning, säger hon.

- Jag känner mig inte ensam, vi är flera kvinnor i samma positioner. Elisabeth Lassen i Sollefteå, Elvy Söderström i Ö-vik, Eva Back i Sundsvall och Eva Lindstrand i Timrå har bildat en väg för kvinnor på höga politiska positioner på kommunplanet.Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Sig-Britt Ahl om:

Göran Persson:

- Lika gammal som mig, har ändrat profil till det bättre och fått en hög mysfaktor.

Bo Lundgren:

- Har inte gjort något bestående intryck på mig.

Björn Rosengren:

- Ett "mediafreak", vill alltid skapa rubriker och att något ska hända.

Lennart Bolander:

- En väldigt duktig lärare i företagsekonomi här på skolan.

Sigge Tjärnlund:

- Han är en duktig företagsledare.

Anja Persson:

- En tjej med en väldigt tuff attityd. Det är något positivt i sportvärlden men inte inom politiken där man nog måste vara lite mer ödmjuk.

FAKTA

Namn: Sig-Britt Ahl

Ålder: Nyss fyllt 53 år

Familj: Man och 19-årig son som tar studenten i vår.

Bor: Kedjehus på Spjutgatan.

Intressen: Plocka svamp, lösa korsord, läser en hel del. Motionerar ofta, helst stavgång.

Dricker: - Jag är ingen nykterist.

Mer läsning

Annons