Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klirr i kassan för landstinget

/
  • Upp med 50 miljoner. I dag äger landstinget sammanlagt 1 524 miljoner i aktier och räntepapper, redovisar Lars Halén.

Så mycket gav börsuppgången förra året.

Annons

Börsen lyfter och landstinget följer med. Aktierna gav 50 miljoner plus under 2013.
– Vi får del av uppgången. Det är positivt, säger Lars Halén, redovisningschef.

I onsdags slogs nytt all time high för aktiekurserna på Stockholmsbörsen. Under fjolåret steg index med 23 procent.

Landstinget i Västernorrland har grovt räknat ökat värdet i sina aktietillgångar med 50 miljoner kronor på samma tid.

– Det tillför kapital, konstaterar Lars Halén som nu kan summera årsrapporterna från nio förvaltare som landstinget anlitar.

Närmare champagneyra än så kommer vi inte. Lars Halén agerar försiktig general och sätter pengarna i ett större sammanhang.

Visst, landstinget har placerade pensionsmedel i form av aktier och räntepapper som är värda över en och en halv miljard i dag, noga räknat 1 524 miljoner kronor.

– Mycket pengar. Men samtidigt är det svårt att värdera. Vi har mycket i pensionsskuld också, 6,9 miljarder totalt, meddelar Lars Halén efter kontroll.

Politikerna sköt till 137 nya miljoner att placera under förra året. Det räknar vi bort för att uppskatta hur mycket aktierna har gått upp.

En annan viktig faktor är att 75 procent av tillgångarna placeras i räntebärande papper. Där ligger resultatet runt plus minus noll. Vissa räntepapper har gått upp, vissa har gått ner.

Om vi enbart ser till landstingets aktier betyder det här en värdeökning på cirka 15 procent under 2013. Men det skiljer stort mellan olika fonder.

Bäst gick Enter, en svensk aktiefond som gick upp 26 procent, och Öhmans utländska etiska indexfonder som redovisar plus 27 procent.

Öhmans fonder fördelas på fyra geografiska områden – Europa, Japan, Pacific och USA. Etiken består att man vägrar köpa aktier i bolag som sysslar med pornografi, vapen eller tobak.

– De nya placeringarna under 2013 har varit i etiska fonder. Vi försöker leva upp till landstingets policy, förklarar Lars Halén.

Placeringen av pensionspengar inleddes 1996 då landstinget satsade en halv miljard. Sedan har belopp fyllts på och tagits ut vid olika tillfällen.

Lars Halén vill inte prata om vinsterna som börsklipp.

– Nej, Vi hanterar det inte som klipp. Vi hanterar det långsiktigt. Vi äger fonder över längre tid.

Mer läsning

Annons