Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kastellskolan växer – har tredubblat antalet elever: "Inte en vinstdrivande skola"

Flytten till Kristinaskolans lokaler blev ett lyft. Kastellskolan växer och kön för att få börja är lång.
– När vi flyttade till Kristinaskolan hade vi ingen kö, säger rektor Malin Schéele.

Annons

Till hösten kommer Kastellskolan att ha 160 elever i årskurserna förskoleklass till nian. Det är mer än tre gånger så många som vid flytten till nya lokaler för två och ett halvt år sedan.

– Vi har fått väldigt fina lokaler och vi jobbar systematiskt med vår kvalité. När några börjar våga välja oss så har det spridit sig, säger rektor Malin Schéele.

Malin Schéele, rektor och förskolechef på Kastellskolan.

Innan Kastellskolan bytte lokaler hade de färre än 50 elever och ingen kö. Under våren gick cirka 120 barn på skolan och till hösten blir det ännu fler. Då ska skolan ta emot ytterligare 40 elever.

– Att vi inte är en vinstdrivande skola, att allt återinvesteras i verksamheten, tror jag har börjat sprida sig och är starkt bidragande till ökningen, säger Malin Schéele.

Kastellskolan är en friskola med kristen värdegrund och drivs av Kastellskolans ideella förening. Den har varit verksam sedan 2002, men det är först efter flytten som elevantalet ökat betydligt.

Störst blir förändringen på högstadiet där de tidigare 24 eleverna blir 60 stycken. Det är både nya elever och de som redan är inskrivna på skolan och flyttar upp från årskurs sex. Det gör att en tidigare klass med sjuor, åttor och nior nu blir tre klasser.

Att Kastellskolan expanderar är ingenting som påverkar skolorganisationen i kommunen enligt skolnämndens ordförande Ann-Christine Myrgren (S).

– Det fylls på hela tiden utav nyanlända så det är inget problem. Det är bara roligt att även Kastellskolan får fler elever, säger hon.

Kastellskolans ökning är bra för kommunen även om vissa väljer att byta från den kommunala skolan, anser hon.

– Det är ett så stort inflyttande så vi har inte någonting att invända mot att de får fler elever.

Rektor Malin Schéele säger att Kastellskolan kommer att växa även under de närmaste åren. Nu har de en kö på cirka 40 barn.

– När vi flyttade till Kristinaskolan hade vi ingen kö. Nu är det en ganska stor kö med barn som vill börja hos oss. Det är en skillnad.

Alla som står i kö kommer inte att kunna erbjudas plats till hösten. Men i kön finns också de som vill ha en plats inför senare läsår. Innan höstterminen börjar behöver Kastellskolan anställa en textillärare, en no-lärare för äldre åldrar, fritidspedagog och specialpedagog.

– Rekryteringen av dom är i full gång, säger Malin Schéele.

Läs även: Närmare 200 elever fler än beräknat har börjat i skolan i Härnösand

Läs även: Kastellskolan lönesatsar - vill locka kvalitetslärare

Mer läsning

Annons