Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlström dömdes utan att vara där

/
  • Advokat Leif Andersson i samspråk med två av markägarna som har stämt Lennart Karlström,
  • Markägarna hyrde en helikopter som tog fotografier av Karlströms fastighet. På bilden syns den aktuella bilen och blomlåda som hindrar trafiken längs vägen.

I fem år har den bittra grannfejden pågått i By, Högsjö.

På ena sidan står företagaren och förre SD-lokalpolitikern Lennart Karlström.

På andra sidan står Karlströms grannar. De anser att Karlström har provocerat fram den stämning som nu råder i byn.

Annons

På torsdagen var det meningen att de skulle mötas i Ångermanlands tingsrätt. Men Lennart Karlström dök aldrig upp.

– Varför ringde man aldrig, jag har helt missat det, säger Karlström till Tidningen Ångermanland.

– Mitt hus har brunnit ner till grunden och kallelsen satt på kylskåpsdörren. Tingsrätten borde ha förstått att jag är starkt påverkad av de senaste dagarnas händelser, säger Lennart Karlström.

Han tvingas nu betala motpartens advokatkostnader på 68 000 kronor. Dessutom ett hot om vite på 5000 kronor per dag om han inte tar bort sin parkerade bil och blomlåda som är orsaken till alltsammans.

Bråket gäller Karlströms bil som stått parkerad på en mindre väg som räknas som samfälld mark. Enligt grannarna har han ingen rätt att ställa bilen där eftersom den hindrar framfarten till ett fiskeområde, några fritidshus och skapar problem för snöröjningen,

Grannarna har drivit fallet till kronofogden som fattade beslut om att bilen skulle flyttas. När beslutet överklagades av Karlström gick det upp i tingsrätten som gick emot kronofogdens linje.

Enligt grannarna har Karlström fortsatt att ställa sin bil på vägen och dessutom planterat blommor framför den.

Lantmäteriet har varit på plats.

– Det är enkla regler som gäller. På annans mark får man inte ställa ut saker. Karlström är inte delägare i den samfällda marken, förklarar Per-Eric Norberg vid lantmäterimyndigheten i Västernorrland som var inkallad som expert.

Men han behövde inte höras eftersom Ångermanlands tingsrätt fattade en så kallad Tredskodom som kan avkunnas när en part inte infinner sig till förhandlingen. Karlström kommer nu att begära så kallad återvinning som innebär att förhandlingen fortsätter vid ett senare tillfälle.

– Tänk att det här aldrig ska få ett slut, säger Börje Andersson, tidigare markägare i området, dessutom född och uppväxt på den nedbrunna gård som Karlström äger.

Det är tre markägare som har stämt Lennart Karlström. Advokat Leif Andersson företräder dem.

– Vi hade räknat med att Karlström skulle komma, nu tvingas vi troligen kalla in alla igen vilket känns helt onödigt, säger han.

I bevisföringen mot Karlström finns bland annat flygfotografier der man ser Karlströms bil och blomlåda. Markägarna hyrde en helikopter.

Karlström har i sin tur gjort ett 50-tal polisanmälningar, allt från att familjens katt blivit överkörd till två fall av misshandel. Ingen av dessa har gått vidare till åtal.

– Ingen advokat vill hjälpa mig. Jag är utsatt för en kollegial mobbing av de rättsvårdande instanserna. En orsak är mitt tidigare engagemang i Sverigedemokraterna, säger han.

Mer läsning

Annons