Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan inte låsa upp Volvon

/
  • Kenneth Gustafssons nya Volvo V60 går inte att låsa upp när han har mobilen och nyckeln i samma ficka. Nu erkänner Volvo att minst 5000 andra Volvoägare har råkat ut för samma problem.

Uppskattningsvis 5000 nya volvobilar har problem med låsen. Bilarna går inte att låsa upp när mobilen är i närheten.
– Konstigt att inte grejerna fungerar, säger företagaren Kenneth Gustafsson, en av de drabbade Volvoägarna.

Annons

I vintras köpte han en ny Volvo V60 E-drive, en bil som kostar ungefär 300 000 kronor. Efter en tid upptäckte han att det inte gick att låsa upp bilen med "touch screen". Det är en funktion där nyckeln kommunicerar med dörrhandtaget. Med ett tumtryck låser man upp dörrarna i bilen.

Tekniken är väl beprövad och används av flera andra bilmärken.

Volvo är medveten om problemet och förklaringen är ett mjukvarufel hos företaget som levererar tekniken. De drabbade bilarna är av modellår -14 och har levererats före vecka 20 i år.

– Vi har kännedom om problemet, totalt handlar det om en procent av bilarna av de aktuella modellerna som levereras i år, säger Volvos PR-chef Bo Larsén.

Kenneth Gustafsson har testat att stänga med en helt avstängd telefon, men problemet kvarstår ändå.

Felet finns i den känsliga mjukvara som varje ny bil får innan den lämnar Volvos fabriker. Volvo har nu hittat felet och en ny mjukvara kommer att tillhandahållas deras återförsäljare den här veckan.

– Dagens bilar innehåller avancerad teknik och till sin uppbyggnad finns det likheter med att bygga upp ett operativsystem till en dator. Men självklart är det olyckligt när det sker, säger Larsén.

Råkar man ut för felet så ska man genast kontaktas Volvos serviceverkstad. Vill man göra det enkelt för sig så kan man göra en så kallad norsk omstart. Det innebär att man kopplar bort minuspolen till batteriet. Men då återkommer felet inom en snar framtid,

Troligen gjordes det så när Kenneth Gustafsson gjorde sin 2000-milaservice hos Bilbolaget i Härnösand.

– De var väldigt hemlighetsfulla när jag frågade vad de hade gjort. Några dagar senare var det samma problem igen, berättar Kenneth.

Kan det bli liknande problem i andra system, exempelvis bromsar och motorer, som kan orsaka olyckor?

– Nej, eftersom dessa system är gamla och välkända. Vi kommer inte att få se någon skenande Volvo eller någon bil där bromsarna slutar att fungera på grund av mjukvaruproblem, säger Bo Larsén.

Någon återkallelse är inte aktuell. Inte heller kommer drabbade bilägare att bli kontaktade

– Det gör vi bara när det handlar om problem som har att göra med säkerheten. De som drabbas får själva kontakta vår verkstad som ordnar till problemet,

Mer läsning

Annons