Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan gymnasiet bli bäst i landet?

/
  • Ylva Åhsberg, Sara Malm, Matilda Zeneli och Sarah Pengel intervjuar sin handledare Staffan Westerlund om projektet med mailadress: asbraskola@hotmail.com.

Kan Härnösands gymnasium verkligen bli landets bästa skola. Detta ska nu några elever på Härnösands gymnasium undersöka genom att göra en dokumentärfilm.

Annons

– Vi har redan filmat en intervju med en elev som blivit sjuk av luften på gymnasiet. Det har varit stora problem med mögel. Senast i A-huset, säger Sara Malm, en av de elever som nu gör en dokumentärfilm om sin skola.

De vill att främst eleverna ska komma till tals.

– Det är många som klagar men inget händer, säger Ylva Åhsberg.

Redan nu har filmprojektet gjort nytta.

– När vi berättade för rektorerna om vår film tog vi ett exempel från matsalen. Mjölkmaskinen var inte anpassad för gymnasieeleverna. Den har suttit alldeles för lågt. Något som elever har klagat på under lång tid. Men en vecka efter att vi träffat rektorerna så rättades problemet till, säger Matilda Zeneli.

Dokumentärfilmen kommer att bli en kritisk granskning av hur gymnasiet fungerar. Bland annat ska filmarna ifrågasätta om politikerna satsar tillräckligt med pengar på skolan och också utreda om det finns hierarkier mellan de olika gymnasieprogrammen.

– Det är bra om skolan diskuteras och vi vill gärna ha synpunkter från lärare och föräldrar, även om det är elevernas synpunkter som vi i första hand ska ta till vara, säger Sarah Pengel.

Under kommande månader ska filmarna arbeta hårt med sitt projekt och resultatet ska vara klart i mars.

– Vi hoppas att skolpolitiker och skolledningen ser vår film och tar till sig av de tankar och idéer som kommer fram så att filmen blir till nytta. Kanske inte för oss som snart ska gå ut utan för de som ska gå där senare, säger Sara Malm.

Mer läsning

Annons