Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallskänkan blev ombudsman på LO

Annons
Kallskänkan blev ombudsman på LO

Kallskänkan på OK Motorhotell blev tidigt skyddsombud och på den vägen är det.

I dagarna träder hon till som förste ombudsman på LO-facken i Mellersta Norrland.

Men Eva Olovsson har hunnit städa, servera och stå i reception också.

- Det enda jag inte har jobbat som är diskare. Det är jättekonstigt. Alla i branschen brukar få börja där, säger hon.

Hotell och restaurang alltså. Det var så det började. På turisthotellskola i Åre, första jobbet på OK i Östersund och sedermera på hotell Kramm i Kramfors.

Fackligt avancerade kallskänkan snabbt till platsombud och ordförande i sin sektion. 1980 blev hon expeditör på Hotell- och restauranganställdas förbund i Sundsvall.

1984 arbetade hon halvtid i receptionen på hotell Kramm. Det tog stopp när arbetsgivaren vägrade henne tjänstledigt för att jobba inför valet 1985.

Sedan dess handlar om det om fackligt arbete på heltid, mestadels i projektanställningar, och från 1999 som ombudsman på LO-facken i Mellersta Norrland.

Den 1 februari byter hon till första ombudsman. Det är snäppet högre och den som ytterst håller i även ekonomi och personalansvar på expeditionen i Härnösand.

Eva Olovsson efterträder Ove Eriksson som går i pension. Uppgiften är att samordna och driva LO-frågorna i distriktet som täcker hela Västernorrland och Jämtlands län.

Det ser hon som en angelägen uppgift och inte alls något tröstlöst.

ï Vem bryr sig om facket i dag?

- Många skulle jag vilja säga. Jag tycker att det finns ett spirande intresse. Bara i förra veckan hade vi handledarutbildning för dem som ska hålla i Fackets grunder, den första fackliga kursen. Vi hade ett gäng på tio pers här som var otroligt entusiastiska. Det är när man träffar såna som man känner att jodå, facket finns, förklarar Eva Olovsson.

ï Varför ska man vara med i facket? Hur förklarar du det för en ungdom som just har börjat jobba?

- Vet du vad som egentligen gäller på arbetsplatsen? Det skulle jag börja med att fråga. Många gånger följer man ju inte det som gäller. Då tänker jag mycket på min gamla bransch. Sen skulle jag nog tipsa om att gå just Fackets grunder, för att få känna och veta mer.

ï Hur ser anslutningen ut, rent statistiskt?

- Organisationsgraden minskar inte. Genomsnittet är strax under 85 procent. Problemet är att antalet anställda minskar så att antalet huvuden som är medlemmar är lägre.

- Och för ungdomar

är det så att de kommer ut så himla sent. Där är anslutningsgraden lägre. Men, och nu sticker jag väl ut hakan då, vill jag påstå att det är för många som aldrig har fått frågan. Det kan bero på att det finns nånting som säger att man vill inte gå med i facket. Men jag upplever inte det.

- När jag var ute senast med Facket i vinterland i Åre och i Härjedalen slogs jag tvärtom utav att man var så mycket mer positiv till facket. När jag var ute för tio år sedan råkade jag på någon eller några varje dag som tyckte att facket var skit.

- Betydligt mera bekymmersamt nu är alltför många arbetsgivares negativa inställning och avsaknad av kollektivavtal på många arbetsplatser, speciellt i Åreområdet. Det var den bild jag fick efter tio år.

- Och uppsökande verksamhet är det bästa man kan göra, oavsett om det är information, studier eller utveckling av arbetet. Man måste ut på arbetsplatserna och prata!

ï Ove Eriksson har rötterna i Byggnads. Du har rötterna i Hotell- och restaurang. Hur kommer skillnaden att märkas?

- Jättesvårt att säga. Men jag tror att både han och jag har hjärtat i branscherna. Han får säkert större förståelse för byggbranschen och jag för service. Jag hoppas i vart fall att jag kan föra in ytterligare att vi ska vara ett paraply för alla LO-fack, att samarbetet utvecklas ännu mer.

ï Ni var två som sökte jobbet. Den andre, Micke Persson, förordades av styrelsen men hoppade av. Kritik hade då hörts mot gubbvälde. Hur gick det till egentligen när du fick jobbet?

- Det är lite svårt att prata om tycker jag. Det kan så lätt missuppfattas och folk känner sig trampade på tårna.

ï LO centralt ingrep?

- Kanslichefen var inne och medlade i konflikten om hur vi skulle jobba vidare. LO är ju min arbetsgivare. Men det är inga bad feelings mellan Micke och mig.

ï Det spelade roll att det stod mellan kvinna och man?

- Inte för att det var mellan honom och mig. Men kanske i ett vidare perspektiv och för folk omkring. Ofta är det ju så när det står mellan man och kvinna att det är lättare att se fördelarna med mannen och nackdelarna med kvinnan.

ï Vad är viktigast - lön eller arbetsförhållanden?

- Lönen är alltid viktig för att överleva. Men arbetsmiljön inverkar också. Det där är svårt att skilja på. Ta till exempel alla långa sjukskrivningar där man sliter ut sig, med utbrändhet och stress.

ï Ja, vad gör man åt det?

- Den som visste det blir nog rik. Men en viktig sak är organisationsförändringar så att man får vara med och påverka sin arbetssituation. Det har jag sett i olika projekt vilka förvandlingar det har skett på en del arbetsplatser i och med att man har blivit delaktig. Man jobbar nästan mer fast man mår bättre. Man ser hur människor utvecklas och det på ganska kort tid.

ï Och alla kvinnorna i Kommunal som sliter i vården är för evigt sist i hierarkin?

- Jag hoppas inte att det ska vara så. Nu blir det ju personalbrist inom fem till tio år där. Jag hoppas de inte har hunnit slita ut sig alldeles innan dess så att de också får en chans.

ï Med bättre lön?

- Efterfrågan är ju gynnsammare än när det finns ett överflöd i alla fall. Men om du tar våra områden här med vikande befolkningsunderlag så är jag inte tvärsäker på något vis.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Tidigare i Personligt

2000:

ï Mia Fälldin 20/4

ï Gerhard Larsson 15/5

ï Lisa Tegby 27/6

ï Anki Fahlman 2/10

ï Anders Bergman 25/11

ï Per Åhlström 5/12

ï Bo Östman 20/12

2001:

ï Bengt Edgren 19/1

ï Yvonne Östman 23/2

ï Tony Guldbrandzén 20/3

ï Susanne Sjöstedt 25/5

ï Staffan Salmonsson 24/9

ï Gertie Gladnikoff 17/10

ï Lennart Bolander 27/12

Mer läsning

Annons