Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källarvåningen förstördav inrinnande vatten

Annons
Källarvåningen förstörd

av inrinnande vatten

I oktober 2000 regnade det ovanligt mycket med förstörda källarvåningar och sönderskurna vägar i släptåg.

På Bergomsvägen i Ramvik drabbades tre fastighetsägare av inträngande vatten med förstörda bostadsytor som följd.

I dag, drygt ett och ett halvt år senare, har paret Anders Sjöholm och Birgitta Sjöström med sina två barn ännu inte fått ekonomisk hjälp av sitt försäkringsbolag, vilket innebär att de inte kan nyttja källarplanet med sovrum, gillestuga, toalett med mera, sedan det strömmat in vatten genom källarfönstren.

De två grannfastigheterna har fått sina vattenskador åtgärdade sedan lång tid tillbaka.

Ägarna där har andra försäkringsbolag - som aldrig tvekade att ställa upp.

- Nu vill vi ha upprättelse och få huset reparerat. Jag tror att det gått prestige i det här, säger en ledsen Birgitta Sjöström.

Den här historien har nu blivit ett fall för tingsrätten där ärendet har bollats fram och tillbaka mellan försäkringsbolaget juridiska ombud, advokat Alf Bolin, och paret Sjöholm/Sjöströms dito, advokat Olof Öhlén.

Försäkringsbolaget har lämnat ett förlikningsförslag som innebär 43 000 kronor till det drabbade paret, som i sin tur kräver 149000 kronor.

- För 43000 får vi knappt ett nytt golv, säger Birgitta Sjöholm.

Advokat Alf Bolin:

- De drabbade har fått ett förslag från oss, och det är tredje beloppet i ordningen. Försäkringsbolaget är ju inte vållande till de här skadorna. Vi menar att det finns konkurrerande orsaker till en försäkringsskada.

Advokat Olof Öhlén:

- Två andra försäkringsbolag har sagt okej och ställt upp för grannarna. Därför finner vi det mycket märkligt att det drabbade parets bolag gör helt om. Jag håller det inte för otroligt att det här blir en mycket utdragen process, kanske i åratal.

Skaderegleraren på parets försäkringsbolag vill inte acceptera att det strömmat in vatten genom källarfönstren, vilket förstört väggar och golv. Han säger så här:

- Det kan ha kommit in lite vatten genom fönstren, men huvudorsaken är brister i grundkonstruktionen. Det kan möjligen vara en kombination. Vi har även bett en konsultfirma titta på det här och de ger oss rätt.

Konsultfirman skriver:

"Slutsatsen blir det att i nuläget inte går att fastställa exakt vad som har hänt."

Paret Sjöholm/Sjöström med advokat har i sin tur bett en byggkonsult titta på skadorna, och denne tvekar inte ett ögonblick:

"Efter företagna utredningar och besiktningar är det min bestämda uppfattning att skadorna på bostadshuset har direkt samband med översvämningen 2000-10-13".

Vidare:

"Således har vatten strömmat direkt in i byggnaden i drevspalten mellan källarfönstren och murstenarna. Av bifogad fotodokumentation framgår att denna slutsats är helt uppenbar. Påståendet att vattnet vid översvämningen trängt in genom grundmuren kan därmed helt avskrivas."Birgitta Sjöström fattar inte varför försäkringsbolaget vägrar tro att vatten har strömmat in via fönstren.

- Vattnet stod mot fönstren. Sedan tog vi bort en del av väggpanelen och det var fullt med löv och sand i isoleringen. Var kommer det i från? Menar man att det är vi själva som öppnat väggen och strött ut löv och sand?

Nu bor Birgitta och hennes sambo med två vuxna barn på samma plan. I stort sett hela källarvåningen ligger för fäfot. Hur länge det ska vara så är omöjligt att veta. Det enda som är absolut säkert i denna inflammerade historia är detta:

- Vi har bytt försäkringsbolag!

egon sundlöf

Mer läsning

Annons