Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbsatsning för arbetslösa stoppas

/

Ingen fortsatt jobbsatsning för de som har försörjningsstöd i Härnösand.

Annons

Kommunen väljer istället att lägga pengarna till socialnämnden som dras med stora underskott.

– Det hade inneburit en enorm insats som vi inte har råd med, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

I år har 231 personer som har stått långt ifrån arbetsmarknaden erbjudits ett jobb. Drygt 90 av dem som fick en anställning hade tidigare haft försörjningsstöd. En grupp har varit arbetslösa ungdomar som fått prova på ett nystartjobb.

Projektet drivis av arbetslivsnämnden och förhoppningen fanns om en fortsättning de kommande tre åren. Därför hade man begärt 14,5 miljoner kronor per år fram till år 2016. Det skulle ha gett 100 personer ett jobb,

Men kommunstyrelsen beslutade att avslå deras äskanden vid sitt sammanträde på tisdagen.

– Det här innebär inte att vi helt släpper den här viktiga frågan. Vi har flera andra projekt på gång, bland annat på Hemab, där vi erbjuder olika jobb. På grund av det ekonomiska läget måste vi köra med en hemvävd modell, säger Fred Nilsson.

Arbetslivsnämndens ordförande Anders Byquist (S) beklagar beslutet.

– Det är tråkigt att vi inte fick pengarna eftersom vi snabbt skulle ha fått ut många fler i arbetet istället för att ge dem ett försörjningsstöd. Det är ju också en kostnad för kommunen, säger Byquist.

Arbetslivsnämnden jobbar nu vidare med att hitta andra lösningar.

– Det handlar om att vi måste vara kreativa. Vi vill förlänga anställningen för 60 vuxna och 40 ungdomar i minst ett år framåt. Hur det ska finansieras för jag åter komma med. Det beror bland annat på vårt resultat i nämnden. Vi ska ett extra nämndmöte den här veckan för att diskutera frågan, säger Anders Byquist.

– Men samtidigt har jag en stor förståelse för den ekonomiska situationen i kommunen, säger han.

Mer läsning

Annons