Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättesatsning i Viksjö

/
  • I sitt yttrande till länsstyrelsen ger Härnösand klartecken till Eons jättesatsning.

Samhällsnämnden i Härnösands kommun är positiv till Eons jättesatsning på ett etablera två nya vindkraftparker i Viksjöområdet.
Totalt handlar det om 155 vindkraftverk till en totalkostnad av cirka 5 miljarder kronor.

Annons

– Det här blir väldigt positivt för Härnösand, inte minst området kring Viksjö, säger Amanda Lind (M) ordförande i samhällsnämnden.

Det är Eon Vind Sverige AB som ansöker hos länsstyrelsen om att sätta upp 155 vindkraftverk med en totalhöjd på 220 meter. De aktuella områdena ligger öster och väster om Viksjö samhälle.

Björnlandshöjden är namnet för ett område på 25 kvadratkilometer öster om Viksjö. Det går även in i Kramfors kommun och här vill Eon etablera 55 vindkraftverk.

Hästkullen är det andra området. Det blir en av landets större vindkraftparker med 100 verk och går även in i Timrå kommun. Området är på 52 kvadratkilometer och ligger mellan Käckelbäcksmon och Laxsjön. Totalt 25 fastigheter finns i området, varav SCA äger 21.

Det var SCA Energy som startade processen och nu är det partnern Eon Vind som driver projektet. De anser att satsningen ger en stor allmännytta. När den är i full kraft kan Hästkullen leverera 300 megawatt, det är jämförbart med Bergeforsens vattenkraftverk.

Härnösands kommun har nyligen antagit en plan för vindkraften. Den resulterade i att kommunen har öronmärkt områden som är lämpliga . Bland annat vill man inte ha vindkraft längs kustlinjen i Bottenhavet.

– De områden som nu är aktuella ligger helt i linje med vår vindkraftplan. Vi ska vara medvetna om att det här handlar om den största investeringen hittills i Härnösands historia. Den kommer att ge en massa positiva sidoeffekter, ny jobb och pengar som investeras området genom nya vägar, säger Amanda Lind.

Området har lockat många hjortplockare i sommar och den gruppen undrar förstås hur satsningen påverkar det rörliga friluftslivet. Enligt Eon får den en liten påverkan eftersom vindkraftverken monteras på höga höjder och inte i myrområdet.

Eon uppskattar att satsningen ger 520 årsarbeten och när anläggningarna är i drift behövs ett 50-tal personer.

Härnösands kommun fick förlängd tid med sitt yttrande eftersom man först ville enas om aktuella områden för vindkraft.

Det var en enig samhällsnämnd som fattade sitt beslut. Däremot vill man inte ge att Eon ska få tillstånd att börja redan nu.

– Vi vill att beslutet först ska ha vunnit i laga kraft, motiverar nämnden sitt beslut.

Mer läsning

Annons