Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jantelagen, fenomenetsom bromsar utvecklingen

Annons
Jantelagen, fenomenet

som bromsar utvecklingen

- hur tar man död på den?

Jantelagen är i mångt och mycket ett svenskt fenomen, ett utvecklingshämmande fenomen, som används så fort någon är duktig.

I Sverige får man inte vara för duktig, möjligen "bara" duktig, inte mer. I annat fall träder Jantelagen i kraft.

Om detta fenomen talade John Steinberg på Teatern i går, där Härnösand i dagarna tre står som värd för seminariet "Kunskap genom mångfald".

John Steinberg bor i Örebro men kommer från USA, där det också finns inslag av Jante, men inte som i Sverige. Hans utgångspunkt är att avskaffa Jantelagen, vilket är en "multikulturell angelägenhet."

- Man måste helt enkelt låta människor att sticka upp, för de som sticker upp är innovativa, och kommer att skapa framgång, säger Steinberg.

Det finns många som hoppas på framgång på ett eller annat sätt, och det kallar han för lotterimetoden. Chansen finns, men den är försvinnande liten.

- Att man skulle upptäckas som skådespelare när man står i en kioskkö i exempelvis Härnösand - därför att filmfolket söker ett speciellt ansikte - har väl hänt någon gång, någonstans. Men det är en liten chans.

Sedan finns det överge allt-metoden, där han/hon lämnar hus och hem inklusive partnern för att söka lyckan. Prova på allt-metoden är ett annat sätt, och det blir varken hackat eller malet.

Enligt John Steinberg finns det dock ett säkert sätt att nå framgång mer i det tysta. Han kallar det för steg för steg-metoden, att liknas vid bergklättring...

- Den som sparar tio procent av sina intjänade pengar kommer garanterat att bli rik, men det kommer att ta tid, lång tid. Jag föreläste om detta på gymnasiet en gång, och fick en fråga: Hur lång tid tar det!?

- Det gäller att ha en attityd, fokus och en plan. Om man menar att det ska jobbas för mångfald i den här regionen, så sikta in er på två saker - inte allt.

Hur underlättar man då för folk att lyckas, när Jantelagen säger att du inte får lyckas? Steinberg har fina exempel på hur det kan gå till.

- Vi kallar dem intreprenörer. Det är folk som har en anställning, men agerar som om de ägde företaget. En servitris har som exempel lyckats bli oumbärlig på hotellets fjärde våning, dit man skickar folk som behöver fråga om vissa speciella saker. Hon har dessutom fått en rejält tilltagen budget för att jobba på det sättet.

John Steinberg har tre nyckelord för framgång: Passion, talang och mästerskap.

Han har också tre principer hur man avskaffar Jantelagen: Avskaffa bedömningsmanin, sök den positiva intentionen i varje beteende, och sök efter konstruktiv kritik.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

BILDTEXT...

- Ta hand om folk som är duktiga. Släpp fram innovatörerna, det föder framgång, var det budskap som John Steinberg med inte så lite entusiasm förde fram på Teatern i går.

Foto: Eleonor Bölenius

Mer läsning

Annons