Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägmästaren Thorsten Larson 100 år

Annons
Jägmästaren Thorsten Larson 100 år

1972 flyttade förre stiftsjägmästaren Thorsten Larson, från Härnösand till Småland och Sävsjö.

30 år har gått sedan dess och i dag firar han sin 100-årsdag i Sexdrega i Västergötland, där han numera är bosatt.

Thorsten Larson är inte så mycket för kalas.

- De är väl inte så förfärligt märkvärdigt att fylla hundra år, det går av bara farten, säger han.

Thorsten Larson var verksam som stiftsjägmästare i Härnösands stift 1955 -1970 och var på sin tid en känd profil i staden.

Han var en drivande och bestämd man. Han såg till att skogarna sköttes och föryngrades på ett bra sätt, beskriver hans efterträdare Tore Ramström honom.

- På den tiden fanns tolv skogvaktare i stiftet, som han stöttade på alla sätt och vis. Thorsten var krävande, men också mycket omtyckt. Han sa alltid sin mening, berättar Tore.

Thorsten Larson är född i Backe i Fjällsjö socken och växte upp som yngst av fyra syskon, varav en bror dog i tidig ålder.

Redan från barnsben stod det klart för honom att det var skogen han ville ägna sig åt. Fadern arbetade med skogsbruk och yrket gick naturligt i arv.

Thorsten Larson har många minnen från barndomen. Bland annat påminner han sig den vintern när han och kompisarna hoppade på timmerbrötarna i Ångermanälven och hur han hamnade i vattnet.

- Min kamrat Albin sprang hem och ropade att Thorsten har drunknat, men det hade jag ju inte, berättar Thorsten Larson. Men när pappa kom så var jag våt och inget tjänade det till att att förneka, så jag fick själv skära mig ett spö och sedan fick jag ris.

1920 blev han student i Uppsala och två år senare var det dags för reservofficersexamen. Han tjänstgjorde först vid I 18 i Västerås och när det lades ner förflyttades han till I 19 i Boden, där han så småningom avancerade till kapten. Under andra världskriget förde han befäl över ett kompani som bland annat låg uppe vid Riksgränsen.

Men det blev i skogen som Thorsten Larson gjorde sin yrkeskarriär då reservaren bara har sitt militära jobb som extraknäck.

Han utexaminerades från Skogshögskolans jägmästarkurs 1926 och arbetade därefter i Rätans revir och vid Ångermanälvens virkesmätningsförening samt skogsvårdsstyrelserna i Västernorrland och Västerbottens län 1926-1931. Därefter tjänstgjorde han som distriktsassistent fram till 1942, då han tillträde tjänsten som distriktsjägmästare i Västernorrland.

1942 gifte han sig med ekonomiföreståndare Karina Svensson. Förutom dottern Inga har makarna haft många krigsbarn boende hos sig över somrarna.

1955, samma år som han tillträdde som stiftsjägmästare, flyttade familjen till Härnösand.

Thorsten Larson har också varit verksam som lärare vid Härnösands Tekniska läroverks lantmätarlinje. Vidare har han har haft utredningsuppdrag i skolstyrelsen. Han har tilldelats graden Riddare av Nordstjärneorden och varit aktiv inom Rotary. Numera är han medlem i Odd Fellow. Intressen som naturligt följt honom är jakt och fiske samt resor och då gärna till Spanien. Ett annat intresse är litteratur, en av favoriterna är Albert Engström. Han håller sig också à jour med vad som händer inom skogsbruket och läser bland annat facktidningar.

Thorsten och Karin flyttade efter pensioneringen till Sävsjö, för att komma närmare stugan i Haverdal.

När Thorsten blev änkeman 1991 flyttade han till Hillared, där dottern med familj bor. Sedan 1994 bor han på Lysjölid i Sexdrega där har firar sin födelsedag.

christina almgren100 år

I dag firar förre stiftsjägmästaren i Härnösand, Thorsten Larson, numera bosatt i Västergötland, sin 100-årsdag. Han tackar skogslivet för sin fina form. Som jägmästare rörde han sig utomhus hundra dagar per år. Det var friluftslivet i skogarna som grundlade hans goda fysik.

Mer läsning

Annons