Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag behövde pengar"

/
  • Den 21-årige Härnösandsbon på väg in till förhandlingarna i Ångermanlands tingsrätt. Åklagare Katarina Becker yrkade på ett års fängelse för bedrägeri och stöld.

Kammaråklagare Katarina Becker yrkade på ett års fängelse för den 21-årige man från Härnösand som beställt diesel under falskt namn för hundratusentals kronor.
– Det är tydligt att han inte berättat allt, sa Becker.

Annons

21-åringen stod på torsdagen tillsammans med en 22-årig kompis inför tingsrätten åtalad för flera fall av stölder och bedrägerier i Härnösandsområdet under hösten.

21-åringen är liten och spenslig, ler osäkert och söker ofta ögonkontakt med sin kompis under förhandlingarna. Det var från vännens bostad i Älandsbro som de falska mejlen och dieselbeställningarna skickades. 21-åringen har till och från varit inneboende hos honom, tillsammans har de också planerat och genomfört stölder och inbrott under hösten.

Men även om 22-åringen och hans bror anlitades för att transportera en del av det bränsle som levererades av Alltank till en adress i Älandsbro är det 21-åringen hålls som ensam ansvarig för bedrägeriet.

I förhören har han varit fåordig och hänvisat till minnesförlust på grund av ett tilltagande missbruk av alkohol under de senaste månaderna.

– Han är sällan nykter, intygade också hans kamrat inför rättens ledamöter.

Men enligt åklagare Katarina Becker har 21-åringen agerat på ett mycket förslaget sätt och varit väl medveten om att det rört sig om en brottslig gärning.

– Han har utgett sig för att vara företrädare för ett företag och skickat falska mejl i företagets namn. Det är uppenbart att han måste förstått att det handlade om ett bedrägeri, sa hon.

21-åringen lyckades i sitt uppsåt vid bara ett tillfälle. Det var när han den 21 augusti beställde 10 kubik diesel till en adress i Älandsbro och fick det levererat samma kväll. Leverantören Alltank blev redan nästkommande morgon varnad av polisen att det kunde handla om en bluff.

När nästa beställning kom två dagar senare blev det därför kalla handen. Trots bakslaget gav han inte upp utan försökte sig på ytterligare två falska beställningar utan att lyckas. Själv bedyrar han att det är han som är huvudman i härvan.

– Jag har förstått att det jag gjorde inte låg inom lagens råmärken, men min dåvarande livssituation gjorde att jag behövde pengar och tog på mig det här uppdraget, förklarade han.

I början av december bröt sig 21-åringen in i ett förråd på Fyrvägen tillsammans med sin 22-årige kompis. De greps dagen därpå och vid en husrannsakan i kompisens hem påträffades gods från flera ouppklarade stölder i Härnösand under hösten.

22-åringen släpptes efter förhör, men 21-åringen har suttit häktad sedan 7 december. I förhör erkände han så småningom att de falska beställningarna av diesel var skickade av honom.

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff även för 22-åringen mot bakgrund av att han flera gånger tidigare dömts för samma brott. Något som skulle vara förödande menade hans advokat Alf Bolin.

– Min klient har ett jobb på gång och vill göra upp med sitt förflutna, sa han.

Dom meddelas 3 februari. 21-åringen ska stanna kvar i häkte fram tills dess.

Mer läsning

Annons