Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacomina fick bästa julklappen i förväg

/

Ekonomin vill aldrig vända, stormen kring Sollefteå vill aldrig bedarra.
Jacomina Beertema tröstar sig med att Västernorrland plötsligt rankas bland de främsta landstingen i landet på sjukvård.
– Rankningen är min bästa julklapp, gläds hon på tjänsterummet.

Annons

Sista julen i landstingshuset närmar sig när vi träffas, åtminstone sista året för Jacomina Beertema som landstingsråd.

– Nästan sista julen blir det. Vi byter styrelse och nämnder efter fullmäktigemötet i december nästa år. Sista december 2014 ska jag ha städat ur här.

På frågan om hon redan känner vemod väljer hon att blicka tillbaka.

– Först och främst tycker jag att året som har gått har varit ett fridens och produktivitetens år. Jag tror vi kommer att ha förbättrat vår ranking ytterligare nästa gång. Jag blev riktigt, riktigt glad när jag såg den senaste rankningen.

– I januari kom den nya organisationen på plats. Det har gjorts otroligt mycket. Hela den här resan hade vi aldrig kunnat göra utan duon i tjänstemannaledningen, Anders L Johansson och Margareta Rödén. De har väldigt, väldigt stor andel i att det har gått så snabbt.

2013 summerar hon så i en bra sommar och många invigningar, bland annat nya operationssalar i Sollefteå, akutgeriatrik, en andra strålkanon, digital mammografi, nytt ögoncentrum, hemdialys...

– Ett tecken på att vi utvecklas och satsar. Utan bättre patientflöden och utan bättre arbetsmiljö står vi och stampar och det blir bara dyrare och dyrare och svårare och svårare.

Hur det än går i valet 2014 har Jacomina Beertema alltså bestämt sig för att sluta.

Om hon inte har ångrat sig förstås. Det har hon inte.

– Nej. Det är en fråga om ålder. Det är ett tungt uppdrag. Man vill gärna ge allt. Jag fyller 68 nästa år och jag känner att jag orkar inte fyra år till, förklarar hon.

Vem som står i tur att axla Jacomina Beertemas mantel som tyngsta vårdpolitiker i alliansen är en annan sak. Någon kronprinsessa vill hon inte peka ut.

– Vi har några mycket duktiga politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden. Mer än så kan jag inte säga.

Livet efter landstinget är oklart. Någonting vill hon göra, men hon vet inte vad.

– Att vara pensionär och mormor är kul, men det fyller inte riktigt mitt liv. Jag vill gärna ha någon form av samhällsuppdrag. Jag vill göra nytta.

Politiken lämnar hon dock helt. Och jobba som läkare igen, Jacomina Beertema är ortoped, är helt uteslutet.

– 2004 jobbade jag sist. Det där är ingenting jag vill utsätta varken mig själv eller patienten för. Har man varit borta i så många år är man inte duglig som specialist. Så är det bara.

Nyårsbeskedet till Sollefteå är att inte hoppas på minsta gnutta chans att operationer av tjocktarmscancer och bröstcancer blir kvar på sjukhuset.

– Nej, det är ett beslut som kommer uppifrån, från socialdepartementet, och det handlar om att förbättra kvaliteten i cancervården. Dessutom är beslutet fattat i demokratisk ordning av en demokratisk församling som representerar alla partier i alla delar av länet, slår Jacomina Beertema fast.

Vad Sollefteå kan få för andra kirurgiska operationer i stället återstår att se.

– Vilka det blir kan jag inte föregripa. Men, som jag sagt tidigare, Sollefteå kommer inte ha mindre att göra. Sollefteå kommer ha mer att göra.

Rankningen som åttonde bästa landsting i landet medicinskt sett sprids som julens glada bud i politikerkorridoren i landstingshuset.

Ekonomin är inte lika lysande. Jacomina Beertema går in i 2014 med en begäran att få 290 miljoner mer. Annars går inte sjukhusvården i Västernorrland ihop.

Men hon vägrar se siffrorna som ett misslyckande.

– I treårsperspektivet har vi ett betydligt lägre underskott än man hade de tre åren innan i specialistvården. Det är en skillnad på cirka 200 miljoner. Vi är 200 miljoner bättre. Så långt ner som då har vi aldrig kommit.

Avgående brukar undvika råd till den som tar över. Inte Jacomina Beertema. Så här blickar hon ett år framåt till sin efterträdare, vem det än blir.

– Se till att vara väldigt påläst. Är man säker på sin sak står man säker. Då är man ingen vindflöjel. Det är det ena rådet. Det andra är att ha ett gott samarbete med tjänstemännen. De är de som är expertisen.

Mer läsning

Annons