Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till länsstyrelsen räddar 230 jobb

/
  • Ja till fortsatt framtid för länsstyrelsen i Härnösand. Regeringens besked blev en bra start på dagen för de anställda när de informerades här på församlingsgården.

Nej till region – och ja till länsstyrelse.

Alla gråter inte över regeringens besked till Västernorrland.

– Många är glada här som får ha jobbet kvar, konstaterar landshövding Bo Källstrand.

Annons

Som högste chef på länsstyrelsen hade Bo Källstrand en information för personalen på förmiddagen i går i Härnösand, inplanerad sedan länge.

Det var ett tacksamt uppdrag efter civilminister Stefan Attefalls debattartikel i Dagens Nyheter samma morgon: "Vi ska ha 21 länsstyrelser även i fortsättningen".

Jobbet kvar för 230 personer är ett ganska lättsålt budskap.

– Det var ett möte om budget och verksamhetsplanering. Den här frågan kom lägligt också, säger Bo Källstrand.

– Våra anställda har ju levt i stor osäkerhet. Det känns skönt att få veta vad som gäller för framtiden.

Själv anade ha regeringens linje mellan raderna i budgetpropositionen som kom i förra veckan. Nu blir den bekräftad.

Geografin blir oförändrad. 21 länsstyrelser minskas inte till 11 och länsstyrelsen i Västernorrland slås inte ihop med Jämtlands län och residensorten Härnösand flyttas inte till Östersund som regeringens utredare Mats Sjöstrand föreslagit.

Samtidigt ges länsstyrelsen en tydligare roll. Bland annat ska finansieringen som i dag kommer från olika håll ses över. Detta välkomnar Bo Källstrand.

Men den mest kontroversiella frågan är att länsstyrelsen just i Västernorrland behåller ansvaret för den regionala utvecklingen.

Det är andra sidan av myntet i och med att landstinget får nej av regeringen på ansökan att bilda regionkommun.

Länsstyrelsen blir kvar i Västernorrland och länsstyrelsen får behålla makten och pengarna.

Det kan sammanfattas i bingo för Bo Källstrand?

– Regeringen har gått på den linje som bland annat vi har föreslagit. Men regionfrågan har tagit mycket energi. Hela min landshövdingeperiod har man diskuterat frågan i länet.

– Jag inser att en del är negativa till beskeden i dag. Det är viktigt nu att vi fortsätter ett gott samarbete för länets utveckling.

– Jag kommer så snart det låter sig göras kalla ihop representanter för kommunerna och landstinget och diskutera hur vi ska göra. Vi måste vara öppna för ett nytänk.

Sex nya ansökningar om region får klartecken av regeringen. Det är i de landsting där staten redan lämnat över ansvar till regionala politiska samverkansorgan: Jönköpings, Gävleborgs, Östergötlands, Örebro, Kronobergs och Jämtlands län.

Tre får nej: Norrbottens, Västernorrlands och Västmanlands län. Inga ytterligare regioner kommer att godkännas under mandatperioden.

Det innebär i praktiken att läget är låst i fem år till. Tidigast 2019 kan Västernorrland bli aktuellt för regionbildning igen.

Mer läsning

Annons