Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationellt intresseför Edmo Lifts laser

Annons
Internationellt intresse

för Edmo Lifts laser

Härnösand

Härnösandsföretaget Edmo Lift leder utvecklingen inom svensk verkstadsindustri när det gäller laserteknik vid bearbetning av metallprofiler.

Volvo är ett av flera stora företag som med intresse följer utvecklingen.

- Det är en teknik som ger stora möjligheter att spara in arbetstid vilket är ett måste om vi ska kunna hejda strömmen av företag som flyttar ut till lågkostnadsländerna, säger Anders Wahlqvist, vd på Edmo Lift AB.

För att utveckla den nya tekniken ytterligare bjöd Edmo Lift in till seminarium på onsdagen med deltagare från bland annat Finland och Schweiz.

Tekniken ger möjligheter till stora rationaliseringsvinster. I stället för fyra arbetsmoment till en speciell profil räcker det med bara ett. Det ger en tidsvinst på 1-5, vilket är väldigt mycket.

Men det finns problem att lösa. Ett är att kvalitén på råprodukterna från stålverken inte riktigt uppfyller de krav som bland annat Edmo Lift stället. Det var därför som en stor finsk råleverantör fanns på plats i Härnösand.

Svensk verkstadsindustri kämpar med konkurrensen från lågprisländerna. För att rädda den kvar inom landet måste man satsa på högteknologiska tillverkningsprocesser.

Edmo Lift är ett litet utvecklingsföretag som inte är rädda för att tänka i nya banor.

Det var några som höjde på ögonbrynen när man satsade flera miljoner på en ny lasermaskin. Men i dag sneglar bland annat Volvo på liknande maskiner.

- Väljer Volvo att satsa på rörlaser blir det större volymer och då kan vi sätta lite press på stålverken så att vi får bättre kvalité på råvaran, säger Anders Wahlqvist.

Almi företagspartner Västernorrland AB är medarrangör av seminariet.

- Vi ser mycket positiv på Edmo Lifts initiativ. Den breda uppslutningen på seminariet bekräftar att företaget är ledande inom området, säger Bengt Bergkvist från Almi.

På deltagarlistan finns både svenska och utländska representanter för kunder, leverantörer, grossister, tillverkare, användare och forskning/utveckling (Luleå Universitet, Institutet för Verkstadsforskning

och Länstekniskt Centrum).

- Seminariet innebär en unik möjlighet att komma

fram till en samsyn kring var rörlasertekniken står idag och hur man

tillsammans kan utveckla den, säger Bengt Bergkvist.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.toFakta

Edmo Lift AB är ett familjeföretag med mer än 35 års erfarenhet

inom området.

Edmo Lift säljer produkter som är designade för att ge en

ökad produktivitet, effektivitet och säkerhet genom att erbjuda produkter

som; enkel- och dubbelsaxlyftbord, lyftvagnar, lågprofilsbord och

armlyftar.

Företaget exporterar idag cirka 70 procent av sina produkter

till 30 olika länder utanför Sverige.

Produktområdet rörlaserteknik drivs

inom det egna bolaget Edmo Laserteknik AB.

Edmo Lifts vd Anders Wahlqvist (t.v) berättar om tekniken med laserskärning för Johan Elster och schweizaren Bieri Paul.

Foto: Gunnar Stattin

Mer läsning

Annons