Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiva dagar för brukshundsklubben

Annons
Intensiva dagar för brukshundsklubben

Härnösands Brukshundsklubb inleder året med att presentera flera intressanta nyheter. Men lite smolk finns det. För när brukshundsklubben arrangerar en drive in-utställning i morgon, så blir det - i Timrå Ridstadion.

- Det finns tyvärr inga lediga utrymmen i Härnösand den här helgen, säger instruktör Janne Sandström i brukshundsklubben.

Det är en stor klubb han representerar. 330 medlemmar som tillsammans äger upp emot 700 hundar av olika raser och storlekar.

Därför bedriver klubben en intensiv verksamhet, och nu står flera nymodigheter på programmet.

Utställningen i Timrå är en slags kick off för säsongen, och redan i mars påbörjas kursverksamhet för allmänheten på dagtid.

- Vi startar kurser i allmänlydnad, vardagslydnad, valputveckling, med mera, säger Gunnar Kindlund, även han instruktör.

Verksamhet på dagtid betyder en noggrann planering. Nattarbetare och pensionärer kommer att hålla i det här där kurserna som hålls vid minst tio tillfällen, tre timmar åt gången.

- Det är viktigt att alla får möjlighet att sköta sina hundar. Därför är vi billiga.

Det startas också en annan utbildning för hundägare, och då får hunden själv inte bestämma. Den stannar hemma. Det finns alltid småproblem, speciellt när man skaffar en valp.

Hundar är ofta upphov till heta diskussioner - och i bland mer eller mindre otäcka incidenter. Mattar och hussar som lite nonchalant släpper sina hundar lösa i eljusspår och andra strövområden har skrämt, och skrämmer, folk.

Ämnet är lite känsligt, speciellt om man tar upp det vid ett besök på brukshundsklubben. Men där har man full förståelse för problemet.

- Det finns ett strikt ansvar som hundägare. Egentligen har vi bara skyldigheter men inga rättigheter. För det första ska man inte gå med hund i elljusspår, och för det andra ska man inte släppa den lös. Det är en av anledningarna till att vi arrangerar kurser, påpekar Janne Sandström.

ï Och hundar som hoppar på folk och river sönder kläder med mera?

- Man kan faktiskt jämföra hundar med barn. De som kommer från besvärliga förhållanden kan ofta bli lite störiga. Sak samma med en hund. Den som får dålig skötsel under uppväxttiden blir med automatik inte lika lydig. Det handlar om mental status. Är den bra blir det också en bra hund.

- Därför kommer vi även att starta upp något som kallas MH, mental unghundstest. Vi har en bana här där det blir tester var tredje vecka, säger Janne Sandström.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24 egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons