Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ursäktligt att glömma fondvinst

Annons
Inte ursäktligt att glömma fondvinst

Vinst på fondandelar som säljs måste redovisas. Att hänvisa enbart till förtryckta kontrolluppgifter på en förenklad deklarationsblankett räcker inte.

Det fastslår kammarrätten i en dom som upphäver en tidigare dom från länsrätten.

I och med domen ska en kvinna i Västernorrland punga ut med närmare 10.000 kronor i fyrtioprocentigt skattetillägg. Detta eftersom hon inte tog upp realisationsvinsten på drygt 74.000 kronor i deklarationen.

Kvinnan uppger att hon deklarerar på förenklad blankett och på den förtryckta upplagan med tillhörande specifikation framgår att kontrolluppgift från Robur redovisats.

Hon har aldrig tidigare sålt fondandelar och hon utgick från att kontrolluppgiften var korrekt, detta i synnerhet som den aktuella fonden (Svenska Obligationsfonden) nämns i specifikationen.

I länsrätten fick hon gehör. De tre nämndemännen anser att underlåtenheten att deklarera reavinsten är ursäktlig och dömer att hon ska slippa skattetilllägget.

Länsrättens ordförande har dock skiljaktig mening och på hans linje går nu även kammarrätten.

Reglerna om reavinstskatt när man säljer värdepapper anses vara allmänt kända och i det här fallet framgår på specifikationen endast värdet på andelarna i fonden vid årets slut och att ingen skatt har dragits.

Kontentan, om inte domen överklagas vidare till regeringsrätten, är att skattemyndighetens första beslut står fast. Kvinnan ska betala både skatt och strafftillägg.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons