Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget gehör förreviderad budget

Annons
Inget gehör för

reviderad budget

- vårdalliansens förslag röstades ner

Vårdens dystra ekonomiska prognos föranleder ingen särskild tilläggsbudget i landstinget.

Det fastslog fullmäktige i går på sitt sommarsammanträde som utlokaliserats norrut till stadshuset i Örnsköldsvik.

Tilläggsbudget eller kompletteringsbudget krävdes gemensamt av de fem oppositionspartierna som kallar sig vårdalliansen.

Roy Resare (mp) var först upp i talarstolen och anslog tonen:

- Landstinget går back med 45 miljoner enligt prognosen. Men vården går ju back med 80 miljoner. Majoriteten måste upp till bevis. Vi yrkar att en reviderad budget ska läggas fram till nästa fullmäktigemöte.

Moderaterna drev en egen besparingslinje och ifrågasatte ånyo alla engagemang som inte har direkt med sjukvård att göra.

- Just nu är landstinget med och finansierar upprustning av fasader i Sundsvalls stenstad. Även om jag å det livligaste bejakar själva upprustningen som sådan kan jag inte förstå varför landstinget ska vara med och finansiera den, framhöll Bertil Lindström (m).

I nästa andetag kritiserade han planerna i landstingets kultur- och utbildningsdelegation att gå in som huvudman för ett nytt designcentrum i länet.

I slutändan när det kom till votering anslöt sig moderaterna till vårdalliansens krav.

Men majoriteten med socialdemokraterna och vänsterpartiet röstade nej. Det blir ingen särskild tilläggsbudget. Det behövs inte.

Voteringen utföll 41-34. Två ledamöter var frånvarande.

- I nästa skede kommer ju delårsrapport 2. Det finns ingen anledning att dra i gång en stor apparat med budget nu, tyckte landstingsstyrelsens ordförande Jan Sjödin (s) efteråt.

- Styra om pengar till vården kan vi göra ändå om det blir aktuellt. Men det är ju valrörelse...

Den stora frågan på fullmäktige var annars valmöjligheterna i vården - "det fria vårdvalet" - som införs i Norrland från årsskiftet långt efter övriga Sverige.

Frågan som tidigare har stötts och blötts och vållat hård politisk strid antogs nu nästan helt utan debatt.

I praktiken avgjordes utgången i maj när samverkansnämnden för de fyra nordligaste landstingen bestämde sig för en gemensam linje att anta landstingsförbundets rekommendationer.

Återstår dock att bena ut exakt vilka regler som ska gälla. Det ska ske i särskilda tillämpningsföreskrifter som fastställs i Västernorrland under hösten.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons