Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel på dansbandsavtalet

Annons
Inget fel på dansbandsavtalet

Härnösands Turisms samarbetsavtal med dansbandet Martinez, som sträcker sig över tre år, är helt enligt reglerna.

Det säger kommunchefen J-O Friman, som undersökt saken.

- Det här avtalet klarar sig inom alla bestämmelser som omger lagen om offentlig upphandling. Jag har pratat med kommunens inköpschef Sven Edblad, och det är helt okej. Det kan vilken revisor som helst intyga, säger Friman.

Efter en artikel i Tidningen där vi berättade om det unika samarbetet, har det väckts en del gny om avtalet som av vissa uppfattats som tveksamt.

- För det första är beloppet inom gränsen för det tillåtna. För det andra kunde faktiskt beloppet ha varit större eftersom det handlar om en unik produkt. Här har man alltså köpt reklamplats på bussens baksida, och inte köpt bussens bak, förtydligar Friman och ger ett annat exempel.

- Om kommunen vill köpa in en tavla för låt oss säga 100 000 kronor så kan vi inte gå ut och begära in offerter på tavlor. Om vi vill ha en specifik tavla med ett Härnösandsmotiv så är det faktiskt kommunen som bestämmer det. I annat fall kan vi ju tvingas köpa en tavla som vi inte alls vill ha.

ï Har du förståelse för att det kommit reaktioner på det här samarbetsavtalet?

- Ja, och folk som ställer frågor har alltid rätt att få ett svar, och det har de fått nu.

Enligt kommunens sekreterare, Lars Fröberg, som sysslat med frågor av den här typen i 30-talet år, har det knappast gjort något fel eftersom det kan tolkas som att man "allmänt främjar" turismen i kommunen.

- Jag kan naturligtvis ha fel, men i så fall får väl länsrätten göra en bedömning, säger Lars Fröberg.

Det kan nämnas att kommunen äger 51 procent av Härnösands Turism och den privata näringen 49.Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons