Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger Liliequist blirny riksantikvarie

Annons
Inger Liliequist blir

ny riksantikvarie

Länsrådet Inger Liliequist på länsstyrelsen i Härnösand utsågs igår av regeringen till ny riksantikvarie.

- Jättespännande och jätteintressant, är hennes spontana kommentar till sitt nya jobb.

Det var för en månad sedan som hon fick frågan om hon ville bli riksantikvarie och igår presenterade utbildningsminister Marita Ulvskog henne för media vid en presskonferens i Stockholm.

Steget från länsråd till riksantikvarie är ett rejält karriärkliv. Hon blir chef för Riksantikvarieämbetet och ansvarig för hur byggnadsvården, fornminnesvården och kulturmiljövården ska utvecklas i Sverige.

- Man kan säga att jag är tillbaka där jag började min yrkesbana, säger hon. Det var i början 70-talet jag jobbade på Riksantikvarieämbetet i Stockholm och som många andra höll på med utgrävningar.

1974 flyttade Inger Liliequist till Sundsvall där hon bott sedan dess. Innan hon blev länsantikvarie 1991 jobbade hon som antikvarie och intendent vid Sundsvalls museum och antikvarie vid länsmuseet.

Utnämningen till länsråd kom 1997 och även i den befattningen har hon jobbat en hel del med kulturmiljöfrågor.

- I länet har det funnits stor förståelse för att utveckla kulturmiljön och vi har gjort en hel del bra saker som gjort att jag blivit synlig, säger hon.

I Västernorrland har kulturmiljön funnits med i strukturfondsprojekt och tillväxtavtal in omfattning som inte är vanlig på andra håll i landet.

- Vi har fått gensvar och uppmärksammats för detta, säger Inger Liliequist.

ï Är det några speciella frågor du tänker profilera dig på som riksantikvarie?

- Det har jag inte hunnit fundera på. Men jag är intresserad av att arbeta på en institution där man har stor öppenhet och tillgänglighet för alla som vill komma dit. Den dialogen tycker jag är viktig.

Hur det blir med det praktiska på det privata planet är inte löst än.

- Det är ju stort pendlingsavstånd från Sundsvall och det krävs nog att jag är på plats i Stockholm. Men det här ska jag och min make diskutera. Vi har två vuxna barn och de klarar sig själva.

Inger Liliequist tillträder sitt nya jobb den 1 mars.

Landshövding Gerhard Larsson tappar nu sin närmaste medarbetare.

- Jag är glad för att hon fått den här möjligheten och se med spänning fram mot hur hon kan bidra till utvecklingen av landets kulturmiljö. Samtidigt blir det en förlust för oss i länsstyrelsen. Jag har för min egen del haft mycket gott stöd av Inger.Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.toAnnons