Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill lära sigbära skyddsmask

Annons
Ingen vill lära sig

bära skyddsmask

Härnösandsborna verkar strunta i civilförsvarsfrågorna trots det spända läget i omvärlden.

- Vi är förvånade, säger Britt-Lis Lindqvist, ordförande civilförsvarsföreningen i Härnösand.

Efter terrorattacken i USA gick föreningen ut med en annons i Tidningen. Ett 30-tal pensionärsföreningar fick också en inbjudan. Där erbjöd de föreningar och Härnösandsbor möjligheten att lära sig använda skyddsmasker.

Bara en person hörde av sig!

- Det borde ligga i tiden att intressera sig för vår verksamhet. Men det verkar som att folk avskärmar sig från vad som händer ute i världen, det händer inte mig, resonerar Britt-Inger Lindqvist.

Civilförsvaret förfogar över en ansenlig mängd skyddsmasker. De är av en modell som tillverkades på 70-talet och delas ut i händelse av ofredstid.

Det har höjts röster för att skyddsmaskerna skall delas ut till alla svenskar.

- Men det är inget bra förslag, tycker Rolf Sjöberg, ordförande i Västernorrlands civilförsvarsförbund. Det kommer inte att fungera. Om inget händer så är det lätt att de glöms bort och försvinner någonstans. Dessutom föds det nya människor och vi får också hit invandrare. Folk dör också. Nej, det skulle aldrig gå, säger han.

Det är därför som utbildning är så viktig.

- Vi gör ett nytt försök och hoppas att vi för en bättre uppställning nästa gång, säger Lindqvist.

Härnösandsbon Rolf Sjöberg arbetar på Räddningsverkets skola i Rosersberg, norr Stockholm. I förra veckan utbildade han den svenska delegationen på väg till världshandelsmötet i Qutar. Bland de 20 delegaterna som lärde sig använda skyddsmask fanns Sture Nordh, Per Westerberg och handelsminister Leif Pagrotsky.

- Omvärlden lär sig hantera skyddsmaskerna. I USA står det folk i kö för att köpa en och därför är det lite märkligt att det är så dåligt intresse här i Härnösand, säger Rolf Sjöberg.

Civilförsvaret är en viktig resurs, påpekar de.

- Vi har ett brett register och sitter inne med bra kunskaper, slutar Sjöberg.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Bildtext

Är Härnösandsborna ointresserad av skyddsfrågor? Det undrar Britt-Lis Lindqvist och Rolf Sjöberg i civilförsvarsförbundet. Bara en person ville lära sig hur man tar på sig en skyddsmask.

Foto: Mats Berglund

Mer läsning

Annons